Torționarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii

29 martie 2017, 08:39

Poliţiştii l-au luat de acasă pe Ioan Ficior la mai puţin de două ore după pronunţarea sentinţei. Fostul comandant al lagărului de la Periprava nu a scos niciun cuvânt.

Ficior este acuzat că a introdus un regim de detenţie represiv şi abuziv care a dus la moartea a peste 100 de oameni. Mărturiile supravieţuitorilor sunt cutremurătoare.

Ioan Ficior, acum în vârstă de 88 de ani, va fi închis provizoriu la penitenciarul Rahova, pentru perioada de carantină. Şi apoi, mutat în închisoarea unde îşi va ispăşi pedeapsa.

De-a lungul procesului, procurorii au scos în evidenţă că lipsa hranei şi a tratamentului medical din lagăr, dar şi condiţiile de muncă inumane şi bătăile au fost principalele cauze ale deceselor de la colonia de muncă din Periprava. Însă colonelul în rezervă, Ioan Iosif Ficior, a fost unul dintre cei mai de temuţi comandanţi din fostele închisori şi lagăre comuniste. La numai 25 de ani, conducea colonia de muncă Poarta Albă. Acum are o pensie de peste 5.000 de lei.

Ioan Ficior a fost trimis în judecată în vara anului 2014. Un caz asemănător a fost şi al lui Alexandru Vișinescu, fostul comandant de la Râmnicu Sărat. Şi el a fost condamnat anul trecut la 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni contra umanităţii.

ORA 14.00 Înalta Curte a menținut decizia Curții de Apel București de anul trecut, a transmis Alexandru Costache, pentru Telejurnal. Unul dintre judecătorii din complet considera că se impune încetarea procesului penal, întrucât ar fi intervenit prescripția. Numai că ceilalți doi judecători au considerat că se impune condamnarea lui, așadar sentința a rămas definitivă, iar Ioan Ficior ar urma să se predea polițiștilor și va ajunge astăzi în penitenciar.

Ion Ficior ar fi introdus un regim de detenţie represiv şi abuziv care ar fi dus la moartea a peste 100 de oameni.

Lipsa hranei şi a tratamentului medical, condiţiile de muncă şi bătăile au fost, spun procurorii, principalele cauze ale deceselor.

Anul trecut, Ion Ficior a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de închisoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite