Torționarul Alexandru Vișinescu a murit în Penitenciarul Rahova. El efectua o condamnare de 20 de ani pentru abuzuri asupra deținuților politic

5 noiembrie 2018, 14:57

Alexandru Vișinescu a fost operat de urgență pe 6 octombrie, la Spitalul Bagdasar-Arseni, în timp ce efectua o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru abuzuri asupra deţinuţilor politic. El a fost externat în 26 octombrie și readus în Penitenciarul Rahova.

Vișinescu a fost operat pentru că avea fracturi costale şi ruptură de splină.

Medicii i-au scos splina și au spus că starea lui este stabilă.

Pe 10 februarie 2017, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 20 de ani de închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politic.

CONDAMNAREA

Alexandru Vişinescu este acuzat de moartea a 12 deţinuţi politici. În cei şapte ani în care a condus penitenciarul Râmnicu Sărat, Vişinescu a instaurat un regim de tortură şi teroare. Potrivit rechizitoriului, între 1956 şi 1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

Martorii spun că Vişinescu obişnuia să-i lovească pe deţinuţi până-i lăsa fără cunoştinţă, după care-i stropea cu apă şi continua să-i bată.

Potrivit Parchetului instanţei supreme, în perioada în care la conducerea Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost Alexandru Vişinescu, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.  „Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”.

Din documentele studiate de anchetatori au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu. Acolo au fost întemniţaţi lideri politici români din perioada interbelică ca Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi mulţi alţii.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat până la desfiinţarea închisorii în 1963. Aici a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache. Anterior, la începutul anilor ’50, Alexandru Vişinescu a deţinut poziţii în sistemul penitenciar – unităţile Mislea şi Jilava.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite