Topul mitei în spitalele de stat. Pacienților li se cer bani sau atenții pentru actul medical

Pacienților li se cere în continuare șpagă în spitalele din România, deși salariile medicilor au crescut semnificativ. Într-un top al unităților în care actul medical este condiționat pe primul loc se află Spitalul Universitar. Pe locul doi în clasamentul realizat de o firmă de audit este Spitalul din Brăila. Emanuela Schweninger are detalii in materialul video.

25 Septembrie 2019, 12:06 (actualizat 25 Septembrie 2019, 19:20) Știrile TVR |
Sistemul sanitar de stat nu scapă de mită
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un medic din Neamț a fost prins, miercuri, în flagrant în timp ce primea mită pentru o operație. E încă o dovadă a faptului că pacienților li se cere șpagă, în continuare, în spitalele din România, deși salariile în sistem au crescut substanțial.

Este o realitate arătată și de cel mai recent studiu Anti-Bribery Synergy. Primul loc în topul rușinii îl ocupă Spitalul Universitar de Urgență din Capitală.

De la începutul anului, 153 de pacienți internați la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală au declarat că personalul medical le-a cerut șpagă.

Reprezentanții unității medicale spun că în perioada analizată, ianuarie - sfârșitul lunii iulie 2019, au fost spitalizați aici peste 84 de mii de pacienți, așadar acea cifră de 153 de pacienți este extrem de mică- 0,18 % și fenomenul nu este reprezentativ. În același timp reprezentanții unității se delimitează de comportamentul cadrelor medicale care cer bani și le adresează un mesaj pacienților. Să îi anunțe dacă sunt puși să dea bani sau atenții să ia măsuri.

În topul realizat de această firmă sunt șapte spitale din Capitală, inclusiv Institutul clinic Fundeni, sau Institutul Oncologic din București.

Pe locul doi în topul șpăgilor se află Spitalul Universitar de Urgență Brăila, unde 147 de pacienți au confirmat că au dat mită cadrelor medicale.

Locurile trei și patru sunt ocupate de Spitalul Clinic Sfântul Ioan din București, cu 98 de răpunsuri afirmative, și de Spitalul Filantropia, cu 95 de confirmări.

Urmează Institutul Matei Balș București, 91, Institutul Clinic Fundeni București, 87.

Nici bolnavii de cancer nu scapă de dat șpagă. 83 dintre pacienții Institutului Oncologic Al. Trestioreanu din București au declarat că medicii și asistentele le-au cerut bani ori atenții.

Locul opt în topul rușinii este ocupat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, București, unde 80 de pacienți au recunoscut că au fost nevoiți să dea mită.

Urmează Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cu 71 de cazuri.

Pe locul 10 este Spitalul Județean de Urgență Argeș din Pitești.

Dacă medicii sau angajații spitalelor vă solicită bani sau atenții există o linie special înființată în 2016 la care puteți semnala acest lucru: 0800 806 806.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 35°C
CLUJ 36°C 36°C
CONSTANTA 30°C 28°C
CRAIOVA 36°C 35°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI