Covasna, Ilfov și București sunt în fruntea listei cu cele mai poluate judeţe din ţară. Lângă Covasna însă Harghita are cel mai curat aer. La fel şi judeţul Galaţi. Măsurătorile sunt făcute de o companie care are peste 200 de senzori pentru calitatea aerului, montaţi în toată ţara.
Potrivit măsurătorilor înregistrate de peste 200 de senzori Airly pentru calitatea aerului, județele Covasna, Ilfov, Iaşi, Dolj şi Municipiul Bucureşti sunt cele mai poluate. Aici există cea mai mare concentraţie anuală de particule PM 10 din ţară.
Dar lângă Covasna, Harghita, plus Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare se află în fruntea judeţelor cu cel mai curat aer.
Inspectorii Gărzii Naționale de Mediu avertizează că sursele poluării sunt tot mai multe. Iar particule foarte mici, de tip PM 10, sunt extrem de nocive pentru sănătatea umană.
OCTAVIAN BERCEANU, comisar general, Garda Națională de Mediu: Avem poluatori consacrați, industriali, avem poluatori în marile orașe cum sunt București, Iași, în care congestia din trafic este un poluator foarte bine definit. În perioada iernii avem acești poluatori temporari din cauza încălzirii centralizate sau a încălzirii rezidențiale - de aici avem destul de multă poluare și particular - în multe orașe, chiar și în București și alte orașe, există aceste sobe care pot polua destul de mult.
IOANA MUNTEANU, medic pneumolog: PM 10 sunt particule de dimensiuni mai mari de 10 microni. Ele ajung la nivelul căilor respiratorii mari, de exemplu la nivelul nasului, la nivelul faringelui, în trahee și bronhii, și pot duce la apariția unor neoplazii sau la exacerbarea unor boli preexistente. De exemplu, cum este astmul bronșic.
Conform raportului "Calitatea aerului în Balcani şi România", publicat de Airly în 2020, alte surse importante de poluare a aerului sunt industria minieră, generarea de energie electrică şi prelucrarea alimentelor.