Topul celor mai bine plătite joburi fără studii superioare. Un controlor de trafic aerian poate câştiga 30.000 de lei lunar

Controlor de trafic aerian, tatuator, cosmetician, make-up artist şi hairstylist sunt cele mai bănoase meserii din România, într-un top al joburilor pentru care nu ai nevoie de studii superioare. O analiză a veniturilor de pe piața muncii arată că cele mai profitabile locuri de muncă, pentru care este nevoie doar de diplomă de calificare emisă de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale și Ministerul Educației Naţionale, aduc între 5.000 și 30.000 de lei pe lună.

19 Martie 2019, 11:09 (actualizat 19 Martie 2019, 11:12) Știrile TVR |
Salariul lunar al unui controlor de trafic aerian începător este de aproximativ 20.000 de lei

“Cea mai mare sumă de bani intră în buzunarul controlorilor de trafic aerian. Nu au nevoie de studii superioare, dar pregătirea şi selecţia sunt foarte dure, întrucât responsabilitatea e uriașă. De regulă, mai puțin de 10% dintre candidați reușesc să treacă de testele riguroase. Salariul lunar al unui controlor de trafic aerian începător - pentru care există un singur angajator în România, regia de stat Romatsa - este de aproximativ 20.000 de lei. El poate să ajungă și la 30.000 de lei net, după cațiva ani de experiență”, spune Lidia Pleniceanu, national corporate sales manager al unei companii de recrutare.

Pe locul doi în topul celor mai bănoase meserii regăsim tattoo artist. Cu un curs de calificare în tatuare, un talent la desen și multă pasiune pentru artă, un tânăr fără studii superioare poate câștiga până la 6.000 de lei pe lună.

Următoarea în top este meseria de cosmetician, un job tot mai căutat în ultima perioadă. Cursurile durează şase luni, iar specialiștii spun că investiția în etapa de formare se amortizează în primele două luni de la angajare.

“În ultimii doi ani, numărul celor care au participat la cursurile de calificare în meseria de cosmetician s-a dublat. Explicația ar fi cererea tot mai mare de pe piața serviciilor de înfrumusețare, dar și salariul atractiv. O cosmeticiană începătoare poate câștiga până la 2.500 de lei, la care se adaugă și bonusuri din partea clientelor, în vreme ce salariul unui specialist cu experiență în domeniu ajunge și la 5.000 de lei”, spune dr. Manuela Răvescu, fondatorul unei școli de cosmetică din București.

Profit fac și make-up artiștii sau hairstyliștii, joburi cu oportunități mari de angajare. Tot prin absolvirea unor cursuri de calificare, cei mai buni pot câștiga peste 5.000 de lei pe lună.

“Femeile acordă o tot mai mare importanță aspectului fizic, iar atunci când vine vorba despre hairstyle, cu siguranță sunt dispuse să investească sume mari pentru a obține un look în tendințe. Astfel, un specialist cu experiență, care a participat la diverse cursuri de specializare, este foarte căutat. În salonul nostru, programările pentru schimbări de look se fac și cu câteva săptămâni înainte, așa că nu este de mirare că venitul unui hairstylist bun poate depăși 5-6 mii de lei, lunar”, spune Alina Butnaru Botea, managerul unui salon de înfrumusețare.

Topul joburilor cu salarii atractive este completat de instructorii de fitness și bucătari. Aceștia pot obține între 2.000 și 5.000 de lei pe lună, fără a fi nevoie de studii superioare.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI