Top spitale în România. Pacienți: Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași, cea mai bună unitate medicală. Patru spitale din București, codașe în clasament

10 iulie 2020, 08:06

Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Cuza –Vodă din Iași a fost declarat cel mai bun din România la servicii medicale, în urma unui sondaj național pe tema satisfacției pacientului.

Maternitatea ieșeană a fost pe primul loc în acest top și anul trecut.

Aproape 90 % dintre pacienții externați s-au declarat mulțumiți și foarte mulțumiți de serviciile medicale oferite de spital.

În top, pe locul 4 a intrat și Spitalul CFR Iași, cu aproape 87% dintre pacienți multumiți, iar pe locul 5, în staționare, este Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. George Georgescu din Iași.

Patru spitale bucureștene au ieșit din top, pacienții declarându-se nemulțumiți de serviciile medicale.

Au fost incluse în analiză 338 de spitale publice.

Numărul de chestionare completate depinde în mare măsură și de gradul de transparență al fiecărui spital.

Pentru acest capitol a fost creată o altă clasificare a datelor oferite de Minsterul Sănătății.

Astfel, pe locurile 6 și 7 se află Institutul Regional de Oncologie din Iași și Institutul de Boli Cardiovasculare  din Iași.

Cel mai deschis spital către satisfacția pacineților a fost declarat Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

În ceea ce privește curățenia, cei mai multumiți pacienți au fost cei de la Spitalul General CF Ploiești, urmat de Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Dr. Ion Sbârcea din Brașov și Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

Din listă a ieșit Institutul Regional de Oncologie din Iași.

A fost întocmit și un așa-numit top al rușinii pe anul 2019, care se referă la spitale unde satisfacția pacienților nu contează, numărul de chestionare completate fiind de 0,1%  raportat la numărul de externări. Locurile codașe sunt ocupate de Spitalul Județean de Urgențe Craiova, Spitalul Județean de Urgențe Tg. Jiu și Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București .

În plus, în 2019, 6.371 de pacienți au spus că medici sau asitente le-au cerut bani sau atenții.

1 din 5 pacineți a raportat că a fost nevoit să-și cumpere din propriul buzunar materiale sau medicamente pe durata internării.

Concluzia sondajului este că autoritățile nu au luat suficiente  măsuri pentru a crește gradul de atenție al spitalelor la reacția pacienților și la îmbunățirea experinețelor lor în unitățile sanitare din România.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite