Top șapte romane inspirate din tablouri celebre

După zeci de expoziţii, muzee şi vestigii vizitate online în aceste săptămâni de izolare, relaxarea se găseşte oricând şi între coperţile unui roman bine scris. Însă nimeni nu a spus că ficţiunea nu se poate împleti la fel de bine cu arta. Există cărţi al căror punct de plecare este un tabloul celebru. Am ales şapte dintre ele ca recomandări de lectură în timpul liber:

09 Mai 2020, 13:31 (actualizat 09 Mai 2020, 13:33) |
Top șapte romane inspirate din tablouri celebre

1.“Fata cu cercel de perlă”, de Tracy Chevalier – carte apărută pentru prima dată în limba română în 2003, la Editura Polirom, şi reeditată de mai multe ori după epuizarea tirajelor. Pornind de la celebrul portret al lui Vermeer, “Fata cu cercel de perlă”, autoarea a creionat un roman istoric impresionant, al cărui protagonist este nimeni altul decât cunoscutul pictor olandez. Tabloul şi  creatorul său prind viaţă datorită unei poveşti imaginare de dragoste între pictor şi servitoare. Romanul lui Tracy Chevalier a fost ecranizat în anul 2003, cu Scarlett Johansson şi Colin Firth în rolurile principale.

2. “The Girl in Hyacinth Blue”, de Susan Vreeland (1999) – Nepublicat încă în România, acest roman ne poartă tot în lumea operei artistice a lui Johannes Vermeer. Factorul declanşator al intrigii este un tablou imaginar semnat de celebrul pictor. Şi cartea lui Susan Vreeland a prins viaţă pe marele ecran în 2003. Lungmetrajul “Pensula destinului” o are în distribuţie pe Glenn Close.

3. “Luncheon of the Boating Party”, de Susan Vreeland (2007), este un roman care explorează una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Pierre-Auguste Renoir: “Dejunul vâslaşilor”. Întâmplările sunt narate de pictor şi de modelele sale. Cartea este o frescă a unei epoci şi transpune în cuvinte un tablou celebru în lumea întreagă. Nici acest roman de Susan Vreenland nu a apărut încă în limba română.

4. “Fata cu fragi”, de Lisa Strømme – romanul a fost publicat de Editura Humanitas în 2018 şi, deşi, aparent, are ca punct de plecare pictura “Fată pe plajă”, a lui Hans Olaf Heyerdahl, spune, de fapt, povestea imaginară de dragoste care ar fi putut inspira tabloul “Strigătul” al pictorului norvegian Edvard Munch. Scriitoarea reuşeşte să dea glas, cu măiestrie, angoaselor unuia dintre cei mai controversaţi pictori nordici, conturând, în acelaşi timp, o poveste de dragoste tulburătoare.

5.“Sticletele”, de Donna Tartt, Editura Litera (2015) – Câştigător al Premiului Pulizer pentru ficţiune în 2014, romanul este o incursiune în tainele şi surprizele pe care ni le rezervă viaţa. Firul narativ porneşte de la un tabloul al pictorului olandez Carel Fabritius, elevul lui Rembrandt. Cartea a fost ecranizată anul trecut. “The Goldfinch: Iluzia Libertății” îi are în distribuţie pe Ansel ElgortNicole KidmanSarah Paulson şi Finn Wolfhard.

6.“Eu, Mona Lisa”, de Jeanne Kalogridis, Editura Humanitas (2012). Un bestseller New York Times, romanul ne duce înapoi în timp, în secolul al XV-lea, şi îmbină o poveste de dragoste cu istoria zbuciumată a oraşului Florenţa. Naratoarea este însăşi Mona Lisa, al cărei chip pictat de Leonardo Da Vinci rămâne un mister nedezlegat de sute de ani.

7. Sărutul Pictat, de Elizabeth Hickey, Editura Nemira (2020) – Cartea ne poartă pe străzile Vienei, în anul 1886, şi spune povestea lui Emilie, muza secretă a pictorului vienez Gustav Klimt şi femeia care i-a pozat pentru capodopera “Sărutul“.

Autor: Ana Maria Pleșcan

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 26°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 26°C 27°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 29°C 27°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI