Toni Greblă: An de an, fonduri europene rămân neconsumate, pentru că nu suntem în stare să realizam proiecte pentru consolidarea antiseismică. Primăriile trebuie să se mobilizeze, acum este momentul

Un mesaj tranşant vine din partea prefectului Capitalei. Toni Greblă a declarat că este nevoie de mobilizarea autorităţilor locale pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Prefectul a mai spus că în prezent este mai bine pregătită intervenţia de după cutremur, decât cea de prevenţie a unei catastrofe.

07 Februarie 2023, 11:40 (actualizat 07 Februarie 2023, 12:53) Știrile TVR |

'S-a inventat un concept care se cheamă 'capacitatea administrativă'. Eu l-aş înlocui cu indolenţă - deci este indolenţa unor oameni din administraţie care nu pregătesc temeinic proiectele pentru a putea să purceadă la reabilitarea, la consolidarea antiseismică a clădirilor. În ultimii 15 ani, niciun municipiu nu poate să spună, inclusiv municipiul Bucureşti - sau mai ales municipiul Bucureşti - că nu a avut bani pentru reabilitarea clădirilor. An de an, fonduri de la Ministerul Dezvoltării, fonduri europene, rămân neconsumate, pentru că nu suntem în stare să muncim pentru a realiza proiecte pentru consolidarea antiseismică şi a le transpune în practică. Cred că anul trecut, în anul 2022, câteva clădiri pe care le numeri pe degetele de la o singură mână au fost consolidate antiseismic', a arătat Greblă în cadrul unei declaraţii de presă.

El a menţionat că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute fonduri în vederea consolidării clădirilor şi că autorităţile locale trebuie să se mobilizeze pentru a le accesa.

'Mai ales că avem acum bani şi în PNRR, trebuie ca autorităţile, în special primăriile, să se mobilizeze pentru a realiza că acum este momentul, că acum avem şi fondurile necesare, că acum este şi emoţia publică generată de cumplita tragedie care s-a bătut asupra poporului turc şi a poporului sirian. Ar trebui ca şi acest ultim tragic eveniment să ne trezească la realitate şi să ne mobilizeze, să ne conştientizeze cu privire la faptul că este necesar să consolidăm clădirile vechi ale Bucureştiului. În primul rând, din punct de vedere al siguranţei cetăţenilor. Şi, în al doilea rând, pentru că aşa vom păstra oraşul istoric, oraşul vechi, clădirile vechi, unele monumentale, le vom păstra şi pentru generaţiile viitoare', a declarat prefectul.

El a menţionat că, potrivit rapoartelor Inspecţiei de Stat în Construcţii, lucrările de intervenţie realizate până în prezent au respectate proiectele, iar imobilele consolidate pot rezista la cutremure de 8 grade pe scara Richter. Toni Greblă a apreciat că, în ce priveşte pregătirea post-cutremur, există dotarea suficientă, iar cei responsabili ştiu cum trebuie să intervină într-o astfel de situaţie.

'La acest capitol, după părerea mea, ISU, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetele municipale pentru Situaţii de Urgenţă stau mult mai bine. Am făcut exerciţii, există dotarea suficientă, există un plan pe care îl avem aprobat şi fiecare entitate care se implică post-cutremur în operaţiunile de salvare, de înlăturare a pagubelor ştie foarte bine ce are de făcut. Stăm rău însă la capitolul consolidarea antiseismică a clădirilor', a spus el. Prefectul a adăugat că în cazul unui seism, populaţia va putea fi adăpostită temporar în şcoli, instituţii de stat sau în săli de sport.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI