Tocanul de oaie – un nou produs tradițional înregistrat oficial! O ciobăniță, primul producător tradiţional recunoscut în Gorj

25 iulie 2019, 20:26

Pentru un tocan reușit, este nevoie de o carne de calitate. De regulă, se folosește pulpa de la o oaie mai grasă.

Se drege cu ceapă, ardei gras și foi de dafin, dar pot fi și altele adăugate în ceaunul care se așază pe pirostrii.

Cine urcă pe Transalpina poate gusta tocanul la stâna Marioarei Băbu. Este o găteală care le place ciobanilor, dar este apreciată şi de cei care nu sunt mari iubitori de carne de oaie.

Mărioara Băbu încearcă din 2017 să înregistreze tocanul de oaie ca produs tradiţional românesc. A avut nevoie de multă răbdare, pentru că normele impuse de Ministerul Agriculturii trebuie îndeplinite cu rigurozitate.

Acum este prima din județul Gorj care primește atestatul ce îi certifică astfel calitatea de producător de produse tradiționale.

Ministrul Petre Daea a venit personal să-i înmâneze băciței certificatul care-i atestă calitatea de producător tradițional.

De săptămâna viitoare, procedura de atestare poate fi accesată și online de producători.

Acum, tocanul este preparat și în restaurantele unor bucătari renumiți.

Tocanul de oaie pregătit la Novaci a fost înregistrat oficial ca produs tradiţional cu numărul 742.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite