Bugetul pe 2022, în plenul Parlamentului. Nicolae Ciucă: "Nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri"

Bugetul pentru anul viitor a ajuns în plenul parlamentului. A trecut fără probleme de comisii, dar a apărut și o contestație.

22 Decembrie 2021, 10:57 (actualizat 22 Decembrie 2021, 20:49) Știrile TVR |

Este o procedură-fulger de dezbatere și adoptare a acestui proiect de buget, a transmis Marius Vulpe pentru Telejurnalul de la ora 20.00.

A durat mai puțin de două zile să treacă prin comisii și, deși inițial era vorba în coaliție să nu se depună amendamente la acest proiect, s-au strecurat câteva amendamente controversate. Unul dintre ele oferă Partidului Umanist Social Liberal, continuator al Partidului Conservator condus de Dan Voiculescu, posibilitatea de a primi subvenții de la stat, deși acest partid nu a candidat la ultimele alegeri.

Cei de la USR PLUS au anunțat că analizează posibilitatea de a ataca la CCR acest proiect de buget, deoarece, susțin ei, nu este unul realist și, mai ales, creează discriminări mai ales în zona autorităților locale, acolo unde, susțin ei, primarii USR PLUS și comunitățile pe care le reprezintă nu primesc niciun ban prin acest proiect de buget.

ACTUALIZARE. Prim-ministrul Nicoale Ciucă a dat asigurări miercuri că Guvernul nu vizează creşteri de taxe şi de impozite anul viitor şi că în proiectul de buget sunt prevăzuţi 88,8 miliarde de lei pentru investiţii, reprezentând cea mai mare alocare din ultimii 32 de ani.

"Nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri. Vom menţine regimul fiscal actual al IMM-urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor şi toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor. Vom sprijini accesul la finanţare al IMM-urilor, prin continuarea programului IMM Invest, esenţial pentru susţinerea companiilor, afectate grav de criza COVID-19", a spus el în cadrul dezbaterilor din plenul reunit al celor două Camere.

Totodată, premierul a anunţat în plenul Parlamentului următoarele măsuri sociale:

- punctul de pensie va creşte cu 10% de la 1 ianuarie 2022;

- indemnizaţia socială minimă se majorează la 1.000 lei;

- majorarea alocaţiilor de stat pentru copii la 600 lei, pentru cei cu vârsta până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap şi la 243 lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani;

- aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, prin acordarea stimulentului pentru energie în tot timpul anului şi ajutoare pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, diferenţiate în funcţie de sursa de energie şi veniturile familiei;

- acordarea, în luna ianuarie, a unui sprijin de care ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri reduse, pentru a suporta creşterile de preţuri la utilităţi;

- schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, micro-întreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderi familiale, prin bugetul Ministerului Energiei.

ACTUALIZARE Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit pentru dezbaterea şi votul asupra proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022. La şedinţă participă premierul Nicolae Ciucă şi miniştrii Cabinetului. Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 238 de parlamentari din cei 466.

Comisiile de buget-finanţe au finalizat rapoartele la cele două proiecte, după dezbateri de aproximativ 15 ore, pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri. Au fost acceptate câteva amendamente faţă de forma iniţială a proiectului bugetului de stat, printre altele şi majorarea bugetului Camerei Deputaţilor. Iniţial, şedinţa Parlamentului pentru adoptarea bugetelor pe 2022 era stabilită pentru joi, dar programul a fost devansat.

Cum actuala coaliție dispune de o majoritate confortabilă de circa 70% din voturi, este vorba doar de o simplă formalitate pentru că acest bugetul de stat să treacă de Parlament.

Parcursul procedural pe acest proiect de lege este fără mare surpriză, asta în ciuda faptului că liderul liberalilor a avut o serie de critici cu privire la conținutul acestui proiect de buget.

Dar în Coaliție s-a decis să nu se mai vină cu amendamente în comisiile de resort, drept urmare am asistat doar la acceptarea a două amendamente care nu împovărează bugetul de stat.

Primul a fost formulat de către parlamentarii UDMR și oferă Ministerului Dezvoltării condus, de altfel, de către reprezentantul acestora, posibilitatea de a mări investițiile pe zona creditelor de angajament de la 1,3 miliarde cât era prevăzut inițial în acest proiect la 5,3 miliarde.

Astăzi parlamentarii din comisiile de finanțe au mai fost de acord cu un amendament care oferă posibilitatea Ministerului Educației de a primi de la fondurile rezervă, banii necesari pentru a acoperi efortul bugetar de implementare a programului masă caldă anul viitor, în 150 de unități școlare.

În schimb toate amendamentele USR au fost respinse.

Conducerea USR ia în considerare posibilitatea de a ataca acest proiect la Curtea Constituțională pentru că susțin că acest proiect creează discriminări în special pe zona anexe dintre aleșii locali USR si comunitățile pe care aceștia le gestionează și restul primăriilor.

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, avizat favorabil în comisiile reunite de buget-finanţe

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe.

Membrii comisiilor de specialitate au aprobat proiectul de buget cu 23 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi nicio abţinere.

Conform proiectului, bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pentru 2022 se stabileşte la venituri în sumă de 99,557 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă similară, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare.

Potrivit sursei citate, sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale are prevăzute venituri în sumă de 177,877 milioane lei şi cheltuieli de 138,928 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 38,949 milioane lei.

Pe de altă parte, bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, se stabileşte la venituri în sumă de 2,049 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 2,049 miliarde lei la credite bugetare şi în sumă de 2,055 miliarde la credite de angajament.

Bugetul Ministerului Finanţelor, avizat de comisiile de buget-finanţe

Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament au avizat miercuri, favorabil, bugetul Ministerului Finanţelor.

Deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 21 voturi "pentru" şi 9 "împotrivă".

Propunerea de buget pentru Ministerul Finanţelor pe anul 2022 este de 5,918 miliarde lei credite bugetare, în scădere cu 16,14% faţă de anul precedent. De asemenea, valoarea creditelor de angajament se ridică la 5,921 miliarde lei, mai mică cu 17,27% comparativ cu anul 2021.

Bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării - vot favorabil în Comisiile reunite de buget-finanţe

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au dat miercuri vot favorabil bugetului Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

S-au înregistrat 21 de voturi "pentru" şi 9 "împotrivă".

Potrivit proiectului de buget, Ministerul Cercetării are alocată suma de 3.327.199.000 lei credite de angajament şi 1.784.146.000 lei credite bugetare.

Bugetul MAE - avizat favorabil de Comisiile de buget-finanţe

Proiectul de buget pe 2022 al Ministerului Afacerilor Externe a fost avizat favorabil, miercuri, de Comisiile parlamentare de buget-finanţe, cu 22 de voturi "pentru" şi opt "împotrivă".

Potrivit proiectului de buget, MAE are alocată suma de 1.542.809.000 lei credite de angajament şi 1.240.256.000 credite bugetare.

Bugetul ANI - avizat favorabil de Comisiile de buget-finanţe

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au avizat favorabil, miercuri, cu 23 voturi "pentru" şi şapte "împotrivă", bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Potrivit proiectului de buget, ANI are alocate sumele de 27.395.000 lei credite de angajament şi 33.528.000 lei credite bugetare, în descreştere faţă de 2021 cu 34,73%, respectiv cu 6,90%.

Bugetul Ministerului Educaţiei - avizat de Comisiile de buget-finanţe

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au avizat favorabil, miercuri, proiectul de buget pe 2022 al Ministerului Educaţiei, cu 23 de voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă".

Potrivit proiectului de buget, Ministerul Educaţiei are alocate 29.989.907.000 de lei credite de angajament, precum şi credite de bugetare cu aceeaşi valoare.

Bugetul Academiei Române - aviz favorabil în Comisiile de buget-finanţe

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au avizat favorabil, miercuri, proiectul de buget pe 2022 al Academiei Române, cu 22 de voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi două abţineri.

Potrivit proiectului, Academia Română are alocate 641.115.000 de lei credite de angajament şi 583.106.000 de lei credite bugetare.

Bugetul Ministerului Transporturilor, aviz favorabil în comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului

Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru anul 2022 a primit miercuri un aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe.

Membrii comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului au aprobat proiectul de buget cu 24 de voturi "pentru"şi 8 "împotrivă".

"Pe ceea ce înseamnă creditele de angajament la bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii avem un buget de 34,237 miliarde lei, o creştere de 96% faţă de execuţia anului 2021. Defalcat, pe bugetul de stat avem 11,692 miliarde lei, creştere de 37%, iar pe fonduri europene nerambursabile 22,545 miliarde lei, o creştere de 152%.(...) Pe credite bugetare, totalul este de 17,016 miliarde lei, o creştere de 20,5% faţă de execuţia anului 2021. Pe bugetul de stat avem o creştere de 12,74%, iar pe fonduri europene o creştere de aproape 30%", a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI