Toate baricadele din nordul Kosovo au fost îndepărtate, după trei săptămâni de proteste ale etnicilor sârbi

Baricade Kosovo
Baricade Kosovo
30 decembrie 2022, 17:36

Anunţul vine după aproape trei săptămâni de proteste ale etnicilor sârbi din nordul Kosovo care au creat îngrijorare pe plan internaţional.

Manifestanţi sârbi au ridicat baricade de-a lungul drumurilor către punctele de trecere a frontierei Brnjak şi Jarinje din nordul Kosovo şi au blocat de asemenea drumurile în alte zone din nordul Kosovo cu majoritate sârbă, pentru a protesta împotriva arestării unui fost ofiţer de poliţie sârb din cadrul poliţiei kosovare despre care autorităţile de la Pristina spun că a atacat oficiali ai comisiei electorale. Un tribunal din Pristina l-a eliberat miercuri pe acesta, sub arest la domiciliu.

Joi, poliţia din Kosovo a anunţat că a fost redeschis punctul de trecere de la Merdare, cel mai important pentru transportul de mărfuri, după desfiinţarea baricadelor de partea sârbă a graniţei.

Tot joi, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ridicat starea de alertă maximă pe care o ordonase în urmă cu două zile pentru armata sârbă şi pentru forţele de poliţie sârbe.

Miercuri, SUA şi UE au îndemnat la o „detensionare fără condiţii” a situaţiei din nordul Kosovo, într-un comunicat comun care invită cele două părţi „să se abţină de la orice provocare, ameninţări sau intimidări”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite