Toamnă săracă în fructe românești. Producția este sub așteptări, iar prețurile cu 30% mai mari

30 august 2017, 09:57

La Istriţa, în Buzău, nu se mai obţine nici jumătate din producţia de prune de anul trecut. Specialiştii de la stațiunea pomicolă spun că pomii fructiferi nu şi-au mai putut reveni după valul de frig din aprilie.

Pomii au fost afectaţi şi de valurile de căldură care au provocat secetă pedologică, adică rezerva de apă din sol a scăzut la minim. Nici irigarea intensivă nu a mai putut salva recolta.

În tot județul Buzău, producția de fructe abia dacă va ajunge la o treime față de anul trecut.

Un an dezastruos este și la Institutului Pomicol de la Mărăcineni, Argeș. Pomii înverzesc în ultimi ani mai devreme decât în trecut, dar apoi se întâmplă să apară şi câte un val de frig care strică florile şi afectează serios producţia de fructe. Pierderi imense sunt și la măr, cireș si vișin.

Exista si reversul medaliei: deși puține, fructele au câștigat la calitate. Temperaturile ridicate au ajutat la strângerea zaharurilor, astfel că țuica, magiunul vor fi mai dulci și mai aromate, dar și mai scumpe și mai puține.

Mici fermierii au însă pierderi pe care nu ştiu cum le vor acoperi. Mulţi s-au împrumutat la bănci pentru a-şi întreţine livezile iar acum când se aşteptatu să culeagă rodele se uită la pomii mai mult goi. Pentru ei subvenţiile sunt vitale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite