Toamna ne-ar putea aduce preţuri mai mari la produsele din lapte cu până la 10%. Furajele sunt mai scumpe din cauza secetei, costurile cu igiena au crescut din cauza pandemiei

23 august 2020, 23:04

Crescătorii de vaci ar putea vinde laptele mai scump cu până la 10%, conform estimărilor unui studiu. Au costuri mai mari, mai ales cu hrana animalelor, după ce recoltele de cereale au fost mai mici din cauza secetei.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „Litrul de lapte se vinde la poarta fermei cu un preț cuprins între un leu și un leu și 50 de bani, în funcție de calitate și de regiunea din care provine. La raft, prețul crește chiar și de 4 ori. În lanțul de aprovizionare sunt cheltuieli de procesare, dar și adaosuri comerciale. Astfel, în magazine, un litru de lapte costă 5-6 lei, în funcție de etichetă„.

Scumpirea laptelui în ferme ar putea fi suportată în cele din urma de clienți.

Procesatorii spun că vor fi obligați să crească prețurile dacă vor plăti mai mult pentru materia primă.

Producția de lactate a scăzut ușor de la începutul anului. În coșul de consum, lactatele au o pondere de aproximativ 16%.

Mezelurile nu ar trebui să se scumpească. Prețul materiilor prime din carne a fost în ușoară scădere, mai arată raportul.

Clienții cheltuie pentru produsele din carne cam o pătrime din bugetul alocat pentru alimente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite