Toamna ar putea aduce scumpiri la pâine și la produse de bază, după creșterea tarifelor la utilități pentru industrie

19 septembrie 2019, 21:21

Prețul gazului extras în Romania a urcat, în august, la peste 110 lei pe megawatt/oră, cu 10% mai mare decât era la începutul anului.

Creșterile par de neoprit după ce autoritățile au obligat producătorii să vândă populației, încă din primăvară, gaze la un tarif plafonat de 68 de lei pe megawatt/oră, până în 2022. Astfel s-a ajuns ca gazele vândute în România să fie de două ori mai scumpe decât cele de la Viena, unde este cea mai mare piață de profil din regiune.

Și energia electrică se vinde acum cu aproape 250 de lei pe megawatt/oră, mai mult decât în țările din regiune.

Prețul a explodat la bursă miercuri, când a ajuns la peste 550 lei pe megawatt/oră, după ce a fost oprit un reactor al centralei de la Cernavodă pentru o defecţiune.

Producătorii se aşteaptă la facturi și mai mari pentru utilități.

Brutarii pregătesc deja scumpirea pâinii și a produselor de panificație.

Economiştii estimează un efect în lanţ: se vor scumpi și alte alimente și bunuri de larg consum. Iar asta afectează în primul rând consumatorii, dar şi competitivitatea.

Autoritatea de Reglementare în Energie a propus recent reducerea perioadei de plafonare a prețului gazului pentru populație până în martie 2020, cu 2 ani mai devreme. Asta şi pentru că România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru plafonarea tarifelor la producător.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite