Toader: Prin avizul negativ au fost respinse și foarte multe soluții venite de la CSM

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat joi seara că prin votul negativ dat în bloc de Consiliul Superior al Magistraturii au fost respinse și foarte multele soluții din proiectul de modificare a legilor Justiției, propuse chiar de CSM.

28 Septembrie 2017, 23:58 (actualizat 29 Septembrie 2017, 00:02) Știrile TVR |
Ministrul Justiției, Tudorel Toader / FOTO: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO, http://foto.agerpres.ro

"Ce mă surprinde, deși ar trebui să nu mă mai surprindă prea multe lucruri — avizul negativ a fost dat în bloc, pe proiectul de lege. Ceea ce înseamnă că votul majoritar cu 10 la 8 a respins și foarte multele soluții din proiectul de lege venite chiar de la CSM, pentru că, să nu uităm, inițiativa aceasta de modificare a legilor justiției a venit chiar de la CSM în 2015 și reluată în 2016, după aceea, cu multe întoarceri la CSM, veniri la Ministerul Justiției, consultări și așa mai departe. Prin urmare, respingând proiectul în totalitate, au respins și propunerile, foarte multele propuneri formulate chiar de CSM și preluate în proiectul de lege", a declarat Toader la un post de știri citat de Agerpres.

Ministrul Justiției a explicat că, după ce primește avizul dat de CSM, ministerul va da forma finală proiectului, pe care o va face publică.

"Aștept să primesc avizul de la CSM. Ne vom întruni la Ministerul Justiției, vom vedea care este forma finală a proiectului de lege, îl vom trimite la avizatorii ceilalți, de data aceasta, instituționali. Spre exemplu, Ministerul Apărării — dar o să spuneți: 'Ce treabă are Ministerul Apărării să avizeze legile justiției?' Să nu uităm că avem Justiția militară. La Ministerul Sănătății, să nu uităm că avem spitale. Spitale penitenciare, Spitalul 'Angelescu' din București. La Ministerul Muncii, pentru că până la urmă, sunt servicii, la Ministerul de Finanțe, pentru că există și impactul financiar. Prin urmare, după ce primesc avizul acesta negativ, la limită, ne întrunim la minister, dăm forma finală și atunci o vom face publică", a spus Toader.

Pe de altă parte, ministrul Justiției a declarat că există și modelul multor state cu democrație consolidată care nu au un Consiliu Superior al Magistraturii.

"Există și acest model, state cu democrație consolidată, state unde puterile sunt separate în echilibrul controlului reciproc și funcționează. (...) Pot să vă dau foarte multe exemple, dar voi fi bănuit că mă duc spre ele. Numai printr-o modificare a Constituției ne-am putea duce cu gândul la o desființare a CSM. Nu putem gândi astfel, pentru că avem prevederi constituționale", a spus Toader, răspunzând unei întrebări privind modelul care ar trebui adoptat pentru a asigura independența Inspecției Judiciare și a o apăra de imixtiuni.

Ministrul Justiției a mai spus că Inspecția Judiciară trebuie să iasă "de sub tutela" CSM.

"În mod sigur, Inspecția Judiciară trebuie să își consolideze independența. În mod sigur, Inspecția Judiciară necesită unele reconsiderări la nivel normativ. Spre exemplu, să nu ai un șef al Inspecției Judiciare cu un mandat pe viață, să aibă un mandat limitat. Sunt trei variante: să rămână Inspecția la CSM, dar cu consolidarea independenței; să treacă Inspecția la Ministerul Justiției; există și modelul italian, model în care Inspecția Judiciară nu se află nici sub umbrela CSM și nici a Ministerului Justiției, ci este o entitate distinctă, care are competențe proprii, care are o lege de funcționare și care îi conferă în felul acesta garanții de independență. (...) Toată această tensiune dintre Inspecția Judiciară și CSM, chiar din rândul membrilor CSM, dintre DNA și Inspecția Judiciară, nu a făcut decât să scoată la suprafață această disfuncționalitate și nu a făcut decât să aducă solide argumente în favoarea opiniei mele că Inspecția Judiciară trebuie să iasă de sub tutela, de sub umbrela CSM.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI