Toți pentru unul, unul pentru toți! În ciuda divergențelor, NATO și-a reafirmat principiul apărării colective la aniversarea a 70 de ani

NATO împlinește 70 de ani și începe un proces de reflecție cu privire la viitor. Secretarul general Jens Stoltenberg a primit din partea liderilor NATO, reuniți la Watford, lângă Londra, invitația de a demara cât mai repede acest proces. Cea mai puternică alianță militară din toate timpurile trebuie să vină cu noi strategii, pentru că trăim într-o lume cu noi provocări.

04 Decembrie 2019, 19:50 |

Toți pentru unul, unul pentru toți! NATO își reafirmă principiul de bază al apărării colective, la summit-ul aniversar, care a avut loc în Marea Britanie. Aliații au dorit să sărbătorească împlinirea celor 70 de ani de existență într-o notă de unitate, în pofida unor divergențe existente.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: "Chiar dacă există puncte de vedere diferite,  vom continua să fim uniţi în misiunea noastră de bază: să ne apărăm unii pe ceilalţi.  Toţi pentru unul, unul pentru toţi."

În declarația comună adoptată la final, pe lângă faptul că au spus din nou că apărarea colectivă e esența alianței, liderii NATO se referă și la acțiunile agresive ale Rusiei, care constiuie o amenințare pentru securitatea euro-atlantică.

Aliații au decis actualizarea planului defensiv pentru cele trei țări baltice și Polonia. Acordul a fost posibil după ce Turcia a renunțat la ideea de a-l bloca.

Inițial, Ankara, într-un gest de șantaj, după cum l-au numit unii diplomați - amenința că va respinge acest plan defensiv, din cauza unor probleme legate de Siria.

Pentru prima dată în cei 70 de ani de existență NATO, pe masa aliaților s-a aflat și problema tot mai îngrijorătoare legată  de China și de spionajul cibernetic, în condițiile în care - prin trecerea la 5 G - destul de multe țări ar putea utiliza echipamente fabricate în China.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI