IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA

"Toți copiii sunt plecați în Spania". Un localnic ne arată cum se trăiește într-un loc uitat de lume: cătunul Bârnadu

Deasupra stâncilor din Cheile Bicazului, într-un cătun uitat de lume, în fiecare duminică, un localnic bate clopotul la biserică pentru ca nimeni să nu uite că e sărbătoare. Cu lacrimi în ochi, povesteşte că toţi copiii lui sunt plecaţi în Spania.

03 Iulie 2017, 13:26 (actualizat 03 Iulie 2017, 15:41) |
Izolați în România, un nou episod în această seară
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Copii - patru, care toți sunt plecați în străinătate, în Spania. Trei sunt în Spania, unul e acasă. Și acela pleacă peste o lună-două (...) E greu că...rău e cu greu. Dar ce să le spun? Mai plângem, ne mai întristăm, ne mai învoim iar când vin și pe parcurs, că nu ai ce face".

La  ora prânzului, copiii satului se întâlnesc la biserică, ca să plece la şcoală. O oră de mers pe jos, până la şcoala din Bicaz-Chei, unde rămân în gazdă până vineri.

În fiecare duminică după-amiaza, aceeaşi bătrână trece tot cătunul să-şi viziteze naşa de 90 de ani. Merge greu şi se uită la lumea de jos cu credinţa că toate acestea vor trece, numai Dumnezeu nu va trece.

VIDEO
Corespondentul TVR Dite Dinesz, despre episodul 11 "Izolați în România"
"Este o lecție despre limite", spune Dite Dinesz despre episodul din această seară

Despre simplitate găsim câteva cuvinte în episodul de astăzi. Lidia din Puntea Lupilor îmi spunea că dintre doi oameni unul trebuie să ierte, ca să fie pe pământ unul singur. Am urcat până la Piatra Singuratică. Am cunoscut-o pe drum pe Catoneli, o femeie de 96 de ani, care nu a fost nicio zi la școală, dar care din înțeleciunea ei a împărțit cu noi și cu telespectatorii emisiunii: ea ne-a îndemnat să ne ducem sus la Piatra Singuratică. Am mers la limită, ne-am forțat și noi, așa cum fac ei în fiecare zi. Am plecat târziu, sus ne-a prins ceața, ne-am rătăcit. Timp de două ore nu am știut pe unde să o luăm, povestește Dite Dinesz, realizatoarea emisiunii "Izolați în România".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 23°C
IASI 21°C 21°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 19°C 21°C
CRAIOVA 19°C 21°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI