Titus Corlățean: Coaliția este importantă și are nevoie de stabilitate. UDMR a intrat într-un cerc vicios din care nu știe cum să iasă, are o dependență de Budapesta și de premierul Viktor Orban

Coaliția este importantă și are nevoie de stabilitate, iar astfel de discuții ar fi trebuit să aibă loc între partenerii de coaliție, a declarat vineri senatorul PSD Titus Corlățean, întrebat despre oportunitatea rămânerii UDMR la guvernare, în contextul reacției sale la declarațiile controversate făcute de premierul ungar la Băile Tușnad. Fostul ministru de externe este de părere că UDMR e dependent de Budapesta și de premierul Orban și că ar fi important ca el să devină un partid al României, care să nu reprezinte doar interesele minorității maghiare.

29 Iulie 2022, 15:18 (actualizat 29 Iulie 2022, 17:49) Știrile TVR |

Titus Corlățean este de părere că traversăm o perioadă dificilă intern și internațional și de aceea este nevoie de o guvernare stabilă:  "Perioada o știm cum este, și internațională, și națională, o perioadă complicată, care necesită o guvernare stabilă, noi avem o guvernare de coaliție, care are de gestionat priorități majore ale națiunii române și priorități internaționale. Ca principiu, coaliția este importantă și are nevoie de stabilitate, dar în baza funcționării și respectării unor reguli."

Senatorul PSD crede că astfel de discuții ar fi trebuit să aibă loc între partenerii de coaliție și spune că au existat în alte guvernări, în care s-au trasat niște limite:  "O astfel de discuție ar fi trebuit să aibă loc politic, între partenerii de guvernare de la bun început. Poate a avut loc, eu nu știu. Acest tip de discuții au avut loc în alte cicluri politice, pe care eu le cunosc. Atunci când se stabileau anumite linii în care se pot face niște chestiuni pozitive pentru protecția minorităților naționale din România, de exemplu - și anumite linii care nu trebuie depășite, inclusiv în relația cu partenerii externi, așa cum este Budapesta."

Corlățean e de părere că UDMR a intrat într-un cerc vicios, că este un partid dependent de Budapesta și de premierul Orban și subliniază că ar fi important ca el să devină un partid al României, care să nu reprezinte doar interesele minorității maghiare: "UDMR a intrat într-un cerc vicios din care, impresia este că nu știe cum să iasă. Percepția este că spre deosebire de alte perioade, poate alte generații de lideri ai partidului, [...] față de o politică pe care un partid politic din România care se numește în speță UDMR, dar este un partid politic din România, din Parlamentul României, cu prezență în guvernul României, perioada în care exista o anumită autonomie, a unei independențe în luarea deciziilor acelui partid, de natură politică, legată de guvernare sau de opoziție, s-a ajuns în ultimii ani la o dependență foarte serioasă de Budapesta, de FIDESZ, de premierul Viktor Orban. Dependență politică, poate și economică, financiară. Cred că este important pentru România, pentru cetățenii români de etnie maghiară și pentru reprezentarea lor politică, ca UDMR-ul să fie un partid politic al României și din România, cu o reprezentare nu doar a intereselor specifice ale minorității maghiare, ci ale întregii societăți românești."

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, pentru Agerpres, că nu este cazul să se discute despre o criză în coaliţia de guvernare, pentru că Uniunea şi-a îndeplinit până în prezent toate obligaţiile asumate alături de parteneri, adăugând că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tuşnad despre România şi despre autorităţile de la Bucureşti.

Președintele Klaus Iohannis a criticat vineri dur discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad și a cerut UDMR să dea clarificări publice. Iohannis a spus că declarațiile lui Viktor Orban despre amestecul raselor este ”o eroare majoră, inadmisibilă”. În ce privește discursul antieuropean al lui Viktor Orban, președintele Iohannis l-a catalogat drept ”regretabil”.

”Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul", a declarat șeful statului.

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat  joi pentru o publicație online că declarația premierului Ungariei nu are nicio picătură de rasism. "Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Amestecul interrasial, relaţiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor", a declarat Kelemen Hunor publicaţiei maszol.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a încercat  să liniștească spiritele: "Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace și prosperiate, aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranță, înțelepciune, solidaritate, respectarea valorilor europene și am convingerea că noi toți, uitându-ne în istorie, putem să înțelegem că ceea ce ne unește este mult mai important și mai benefic decât ce ne dezbină."

Kelemen Hunor, vicepremier în guvernul României, spune că nu are nimic împotrivă ca declarația premeriului Ungariei, făcută în România, inclusiv pe tema strategiei propuse față de războiul din Ucraina, să fie analizată în coaliție.

VEZI ȘI:

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI