Titulari noi la opt ministere. La prima remaniere a guvernului Dăncilă sunt aduși înapoi miniștri din guvernele precedente

19 noiembrie 2018, 07:56

Opt ministere își schimbă titularul, la prima remaniere a guvernului Dăncilă. Pleacă din guvern Paul Stănescu și vine Niculae Bădălau. Olguța Vasilescu se mută la Transporturi, iar Mihai Fifor demisionează de la Apărare, ca să se ocupe de partid.

Pe listă se află și nume din guvernele Grindeanu și Tudose, cărora PSD le-a retras încrederea în trecut. Astfel, Ilan Laufer revine în echipa guvernamentală ca ministru al Dezvoltării.

Gabriel Leş a fost nominalizat pentru funcţia de ministru al Apărării, în locul lui Mihai Fifor, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Marius Budăi, a devenit ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, înlocuind-o în funcţie pe Lia Olguţa Vasilescu, propusă pentru portofoliul de la Transporturi în locul lui Lucian Şova, a anunţat la finalul şedinţei premierul Viorica Dăncilă.

Niculae Bădălău va prelua funcţia de ministru al Economiei, în locul lui Dănuţ Andruşcă, Alexandru Petrescu pe cea de ministru al Comunicaţiilor, în locul lui Petru Bogdan Cojocaru, Daniel Breaz a fost numit la Ministerul Culturii, în locul lui George Ivaşcu, iar la Ministerul Tineretului şi Sportului a fost nominalizat Constantin-Bogdan Matei, în locul Ioanei Bran.

Mihai Fifor se va ocupa de departamentele PSD, a anunțat premierul Dăncilă.

Viorica Dăncilă le-a mulțumit miniștrilor care pleacă, despre care spune că au fost o echipă implicată, dar în anumite domenii se poate face mai mult.  Premierul a explicat că a propus și foști membri ai guvernelor Grindeanu și Tudose pentru că e nevoie de oameni cu mai multă experiență.

ACTUALIZARE Declarații ale premierului Viorica Dăncilă, despre miniștrii propuși în locul celor remaniați:

– Ministerul  Transporturilor: Lia Olguța Vasilescu
– Ministerul Muncii și Justiției sociale: Marius Budăi
– Ministerul Economiei: Niculae Bădălău
– Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale: Alexandru Petrescu
– Ministerul Culturii: Daniel Breaz
– Min Tineretului și Sportului: Bogdan Matei
– Min Dezvoltării Regionale și Administrație Publice: Ilan Laufer
– Ministerul Apărării Naționale: Gabriel Leș

ACTUALIZARE „Mi-am dat demisia din funcția de președinte regional al PSD, pentru reginea București-Ilfov, ca o reacție firească și solidară cu toți colegii mei din București și din Ilfov, care, în urma deciziilor din CEx se consideră nedreptățiți.  Concret, eu mi-am dat azi dimineață demisia din funcția de președinte interimar al PSD București, pentru că, de doi ani de zile de când sunt în această funcție interimară, deci de instabilitate, și pentru faptul că proiectele Capitalei nu au fost susținute de domnul președinte Dragnea. Dar, în ceea ce privește județul Ilfov, mi s-a spus în cadrul ședinței că eu sunt vinovată pentru faptul că parlamentarii PSD din județul Ilfov și-au înaintat demisia. S-a considerat că eu sunt principala vinovată că nu am reușit să-i opresc din acest demers al lor”, a declarat Gabriela Firea la finalul ședinței.

Rodica Nasssar, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătății, a fost votată vicepreședinte PSD interimar în locul Gabrielei Firea pe regiunea București – Ilfov.

ACTUALIZARE Surse: Conducerea organizației PSD Ilfov, a cărei președinte era Gabriela Firea, a fost dizolvată.

ACTUALIZARE  Potrivit unor surse, miniștrii care ar putea fi schimbați în urma ședinței Comitetului Executiv de astăzi sunt:

  • Dănuț Andrușcă, de la Ministerul Economiei – în locul său ar putea fi numit Niculae Bădălău
  • Lia Olguța Vasilescu de la Ministerul Muncii ar putea fi înlocuită de Marius Budăi
  • Lucian Șova, de la Ministerul Transporturilor – în locul său ar putea fi numită Lia Olguța Vasilescu.
  • George Ivașcu, de la Ministerul Culturii – în locul său este propus Daniel Breaz
  • Mihai Fifor, de la Ministerul Apărării Naționale – în locul său ar putea fi numit Gabriel Beniamin Leș.
  • Paul Stănescu, de la Ministerul Dezvoltării – în locul său ar putea fi numit Ilan Laufer
  • Ioana Bran, de la Ministerul Tineretului și Sportului, ar putea veni Constantin Bogdan Matei
  • Bogdan Cojocaru de la Ministerul Comunicațiilor – în locul său este propus Alexandru Petrescu

ACTUALIZARE Potrivit unor surse, înlocuitorul lui Mihai Fifor la Ministerul Apărării va fi Gabriel-Beniamin Leș. Senatorul PSD, ales în circumscripția Satu Mare, a mai fost ministru al Apărării în 2017, din ianuarie până în luna iunie.

ACTUALIZARE  Mihai Fifor a anunţat luni că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării, susţinând că vrea să întărească echipa PSD pentru a pregăti următoarele alegeri.

Am prezentat și colegilor mei, doamnei prim-ministru, domnului Liviu Dragnea mulțumiri pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, în două rânduri, ca ministru al Economiei  și ca ministru al Apărării Naționale, am avut un mandat cât se poate de bun și sper că nu am înșelat încrederea nimănui, pe de altă parte am făcut o analiză foarte serioasă, am văzut ceea ce s-a întâmplat  în ultimele luni și am considerat că pot să merg lângă echipă la partid să încercăm să pregătim cei doi ani foarte grei care urmează. Cred  că este nevoie să întărim echipa și să putem să pregătim proiectele acestea extraordinar de importante. Am rugat-o și pe doamna prim-ministru și pe domnul președinte Dragnea să fie de acord să își depun mandatul și să pot să merg la partid să mă implic foarte serios, a declarat Mihai Fifor.

ACTUALIZARE Gabriela Firea a anunțat înainte de ședința CEx că își depune demisia de președinte interimar al filialei PSD București. Primarul Capitalei a declarat că este o formă de protest pentru că vreme de doi ani Liviu Dragnea a blocat alegerile pentru această funcție.

Mi-am depus acum demisia din calitatea de preşedinte interimar la PSD Bucureşti. Este o formă de protest a mea pentru faptul că de doi ani de zile domnul Dragnea a blocat alegerile la această organizaţie şi la alte câteva din ţară, probabil pentru a fi vulnerabili şi a depinde de domnia sa, a declarat Gabriela Firea înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

ACTUALIZARE 10.33 A avut loc o ședință pregătitoare a Comitetului Executiv, la care au participat Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă.

La finalul şedinţei Biroului Politic al PSD din 13 noiembrie, premierul Viorica Dăncilă a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, că va prezenta o evaluare generală asupra activităţii guvernului, dar şi o evaluare pe fiecare minister în parte, pornind de la obiectivele programului de guvernare.

Totodată, pe ordinea de zi a Comitetului Executiv al social-democraţilor ar urma să se afle şi discutarea situaţiei primarului general, Gabriela Firea.

Întrebat de presă la finalul Biroului permanent al PSD de marți dacă în Comitetul Executiv se va discuta situaţia primarului general, Gabriela Firea, Dragnea a întrebat ironic: „Pe teste grilă?”. Gabriela Firea indicase anterior că a existat varianta ca, în CExN, membrii forului de conducere al PSD să aprecieze activitatea miniştrilor social-democraţi prin răspunsuri la teste grilă pregătite în acest sens, reamintește Agerpres.

Pe 15 noiembrie, reprezentanţii PSD Spania au solicitat demisia Gabrielei Firea din funcţiile pe care le deţine în partid, acuzând faptul că primarul general al Capitalei, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o recent la Madrid, nu şi-a alocat timp pentru discuţii cu membrii comunităţii româneşti.

Vineri, pe 16 noiembrie, la Parlament, Gabriela Firea a declarat că la următoarea şedinţă a CExN al PSD îşi „aşteaptă sentinţa”, aceea de a fi lăsată fără funcţiile politice.

„Aştept să fim convocaţi la Comitetul Executiv, să vedem ce se va întâmpla acolo. Prea mari surprize nu cred că vor fi. Am înţeles că situaţia mea este deja decisă, dar voi merge. Am înţeles că se doreşte, cel puţin pentru început, să rămân fără funcţiile politice – preşedintele PSD Bucureşti şi Ilfov. (….) Îmi aştept sentinţa cu demnitate, cu capul sus. Am intrat în PSD simplu membru de partid voi rămâne simplu membru de partid, dacă asta va fi dorinţa domnului Dragnea”, a spus Firea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite