Știrile false, eliminate de pe platformele online. Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE: “Este un subiect extrem de important pentru că afectează siguranța și sănătatea oamenilor”

Instituțiile europene au declarat război dezinformării în contextul actualei pandemii. Comisia Europeană monitorizează și discută periodic cu reprezentanții platformelor online pentru că acel conținut inadecvat sau fals legat de tratarea COVID 19 să fie eliminat. În plus, se fac eforturi pentru a se identifica tipare de comportament manipulativ al informațiilor.

13 August 2020, 11:29 (actualizat 13 August 2020, 12:51) |
Știrile false, eliminate de pe platformele online
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sunt și campanii de conștientizare a acestui fenomen prin site-uri oficiale, dedicate informării corecte a publicului.

Mai multe explicații despre aceste măsuri pe care le ia blocul comunitar în fata informațiilor false vin de la Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană și de la Alexandru Negrea, consultant social media.

“Este un subiect destul de important pe agenda europeană. De la începutul acestei crize sanitare, statele membre s-au văzut confruntate cu un val masiv de știri false, de informații greșite, de teorii ale conspirației, inclusiv de fraude în domeniul protecției consumatorului. Instituțiile europene au reacționat. (...) Este un subiect extrem de important pentru că afectează siguranța și sănătatea oamenilor. Într-o perioadă de criză, aceste campanii de dezinformare își găsesc un teren fertil de proliferare. Percepțiile cetățenilor pot fi ușor influențate și nu într-un sens bun. Instituțiile europene au decis să ia măsuri concrete. (...) Există deja un dialog extrem de strâns cu platformele online, există un cod de conduită încă din anulș 2018 făcut la sugestia Comisiei Europene între platformele online, prin care acestea, de bunăvoie, decid să ia măsuri pentru a elimina conținut neadecvat și știrile false, pentru a verifica datele privind anunțurile publicitare”, a precizat ambasadorul României la UE.

“Este pentru prima dată când într-o comunicare a Comisiei Europene sunt identificați și actori statali – Rusia și China. Instituțiile europene se uită cu maximă atenție la toate acțiunile de informare. Măsurile sunt luate. Inclusiv pe site-urile instituțiilor europene sunt secțiuni specifice pentru combaterea dezinformării”, a mai spus Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană.

Milioane de postări eliminate de pe Facebook

Facebook a eliminat șapte milioane de postări în trimestrul doi, care conțineau informații false despre SARS-COV-2.

După criticele referitoare la abordarea prea permisivă a politicilor referitoare la conţinutul de pe platformele sale, compania a introdus acum doi ani reguli mai stricte. Asadar, au fost sterse peste 22 de milioane de postări care răspândeau ură, mult mai multe fata de primul trimestru, dar si aproape 9 milioane de postări care aveau legătură cu organizaţii extremiste. Datele apar în Raportul privind Aplicarea Standardelor în Comunitate. De anul viitor, Facebook va invita experţi externi pentru a verifica în mod independent valorile utlizate în acest raport.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI