TIR-urile ATI, ideale pentru situațiile de urgență, dar nu soluții pe termen lung. Primele probleme la unitățile mobile de terapie intensivă au apărut încă din toamna anului trecut

De aproape un an, unităţile mobile de terapie intensivă se folosesc acolo unde spitalele nu fac faţă numărului mare de cazuri grave de COVID. Nu puţine au fost situaţiile in care au apărut defecţiuni - de la presiunea oxigenului, la instalațiile de climatizare care nu au funcționat și la infiltrațiile prin tavan. Chiar acum, unul dintre cele 5 TIR-uri ATI pe care le avem se întoarce din Turcia de la reparat. Voci autorizate susțin că astfel de TIR-uri sunt ideale pentru situații de urgenţă, însă nu reprezintă o soluție pe termen lung.

13 Aprilie 2021, 20:46 (actualizat 13 Aprilie 2021, 21:19) |
Defecțiuni și probleme la TIR-urile ATI încă de anul trecut
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Primele probleme la TIR-urile de terapie intensivă au început încă din toamna anului trecut.

Mai întâi, s-au defectat instalațiile de climatizare la unitățile mobile de la spitalele Victor Babeș din Timișoara și cel Județean. La TIR-ul ATI de la Spitalul Municipal a cedat instalația de oxigen.

Alt loc, alte probleme. La stația de oxigen de la TIR-ul trimis în noiembrie la Botoșani lipsea o piesă. După ce s-a remediat situația, au apărut alte neajunsuri - după precipitații abundente, apa s-a infiltrat în tavan.

Luna trecută, același TIR ATI a fost mutat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. A fost nevoie de 2 săptămâni pentru conectarea lui la utilități și la stația de oxigen. Acum, 10 pacienți sunt îngrijiți acolo.

În februarie anul acesta, un incident petrecut la Spitalul Marius Nasta din București a fost încadrat drept alarmă falsă. Se vorbea atunci despre un generator care a scos fum, însă un raport oficial a arătat că nu s-au găsit urme de incendiu la instalația electrică și nici la celelalte componente.

România are 5 TIR-uri ATI cumpărate vara trecută din Turcia de Fundația SMURD și de câteva ONG-uri.

TIR-ul ATI de la Victor Babeș este acum sigilat pentru continuarea anchetei, iar un altul a fost trimis în Turcia pentru reparații și se întoarce curând în țară.

În București se află încă două astfel de unități medicale, iar una este la Iași.

TIR-urile au fost trimise la spitalele supraaglomerate pentru a suplimenta numărul de locuri de terapie intensivă.

Un astfel de TIR costă peste 260 de mii de dolari. Până acum, mai mult de 700 de pacienți au fost tratați în aceste unități mobile.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI