Tămâia, unul dintre cele trei daruri aduse pruncului Iisus de Magii de la Răsărit, este o rășină produsă de un arbore pe cale de dispariție. Tocmai de aceea, o regiune din sudul Omanului, unde crește acest arbore, a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Boabele de cea mai bună calitate, care au culoarea argintie cu ușoare tente verzui, sunt păstrate special pentru sultan și este aproape imposibil să le scoți din țară.
Renumită pentru mirosul său, tămâia a fost folosită încă din Antichitate în ritualurile religioase.
Este folosită ca ingredient pentru diverse leacuri dar și în cosmetice.
În timp, copacii s-au rărit pentru că obținerea prețioaselor boabe de tămâie se face prin crestarea scoarței. Lacrimile arbustului sunt culese abia după două săptămâni. Seva întărită este pusă la uscat și abia apoi poate fi folosită.
De cele mai multe ori, producătorii nu mai aveau răbdare ca rănile să se vindece și arborele murea. Așa s-a întâmplat și în provincia Dhofar din Oman, unde mai sunt câteva zeci de copaci. Este cunoscută acum sub denumirea de ținutul arborelui de tămâie.
Un kilogram de tămâie de calitate costă cam 20 de dolari. Este bine să știți că, de cele mai multe ori, rășina parfumată este înlocuită cu un cărbune aromat artificial care este însă toxic.