Ţinta de deficit bugetar, în pericol. Depășirea pragului de 3% din PIB poate aduce sancțiuni de la Comisia Europeană

Deficitul bugetar a urcat deja la 2,6%, după 9 luni din 2019, iar experții se așteaptă ca la finalul anului să depășim pragul de 3% din PIB. Președintele Consiliului Fiscal avertizează că fără anumite corecții, cum ar fi modificarea calendarului unor creșteri de venituri deja aprobate, anul viitor deficitul va depăși 4%. E periculos în condițiile în care lucrurile se strică și pe plan internațional, avertizează Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

31 Octombrie 2019, 21:23 (actualizat 31 Octombrie 2019, 21:23) Știrile TVR |
Ținta de deficit bugetar, în pericol
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Până cum, de la începutul anului, cheltuielile bugetare au fost cu 15% mai mari decât în anul precedent, în timp ce veniturile au urcat cu mai puțin de 12%.

Nota de plată a crescut mai ales din cauza salariilor publice, iar majorarea pensiilor cu 15% din septembrie a pus o presiune suplimentară.

Consiliul Fiscal estimează chiar un nivel de 3,4 - 3,7% din PIB. Mai grav e că anul viitor deficitul ar putea crește peste acest nivel, în condițiile în care pensiile se vor majora cu 40%.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că ar trebui revizuit calendarul de aplicare a acestor măsuri.

Guvernul Orban își propune în acest an limitarea depășirii țintei de deficit și o revenire sub pragul de 3% anul viitor. Subiectul a fost abordat și la audierea în Parlament a ministrului propus la Finanțe.

Bugetul pe acest an e construit pe un deficit de 2,76% din PIB și o creștere economică de 5,5%.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI