Tinere românce, victime ale traficanților de persoane, care profită de naivitatea și vulnerabilitatea lor

18 octombrie 2022, 18:26

O tânăra din sudul țării a devenit, aproape fără să-și dea seama, victimă a traficului de persoane pentru prostituție. Departe de casă, fără cineva care să o ajute și să o susțină, l-a întâlnit pe cel de care a ajuns în scurt timp să depindă.

Eram foarte vulnerabilă, îmi doream să fiu cu cineva, aveam nevoie de afecțiune. Când am văzut că cineva îmi oferă atenție, are și grijă de mine şi pot să stau la el şi îmi mai asigura cheltuielile fără să îi cer asta – din start a pornit cu nişte intenţii foarte bune”, povestește o femeie, victimă a traficului de persoane.

În realitate, bărbatul era un traficant care profita de naivitatea și vulnerabilitatea tinerelor și le făcea să se îndrăgostească de el.

Ei nu au niciun fel de reproş faţă de comportamentul lor. De foarte multe ori ei acuză victima că ea este cea care îl provoacă și care se oferă pentru a face lucrurile astea și de fapt el este un binefăcător”, spune psihologul Keren Rosner.

Cei doi au plecat în Germania, unde bărbatul și-a schimbat complet comportamentul.

Acolo am lucrat într-un bordel. Tot încerca să mă acuze că fac chestii pe care nu le ştie şi că nu sunt o persoană de încredere. Ca să fac un pic haz de necaz… pentru că eu nu eram foarte expertă în acest domeniu. Banii erau de supravieţuire”, mai povestește victima.

Femeia a scăpat printr-un noroc, bărbatul fiind arestat în România pentru ilegalitățile pe care le făcea. Între timp, fusese obligată să se prostitueze și în Elveția și Spania.

Multe dintre victime preferă să sufere în tăcere chiar dacă sunt îndemnate să caute sprijinul specialiștilor.

”Pot intra în programe de terapie psihologică, pot intra în programe de reorientare profesionale, pot beneficia de servicii medicale, pot beneficia de compensații bănești pentru ceea ce li s-a întâmplat, pentru anii, lunile petrecute în trafic”, ne-a declarat Mihaela Drăguș, purtător de cuvânt, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

În Germania, Italia, Marea Britanie și Spania sunt concentrate cele mai multe rețele românești. Polițiștii spanioli fac eforturi să-i împiedice pe conaționalii lor profite de ofertele traficanților.

”Obiectivul Poliţiei Spaniole este să-l sancţionăm economic pe cel care se foloseşte de prostituţie. Avem metode care ne permit să luăm aceste măsuri. Poliţia nu sancţionează, ci propune şi este autoritatea, în acest caz, administrativă, politică, care materializează acest tip de sancţiune”, anunță comisar principal Luis Mayandia Fernandez, şeful Unităţii Combatere a Traficului de Persoane din PNS.

Pentru prima dată Spania și România derulează în paralel o campanie împotriva traficului de persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă