TINEREȚE LA PENSIE | Ion Cristea îngrijește de 45 de ani orologiul din turnul Palatului Culturii din Iași. "Pentru mine, acest ceas reprezintă un prieten"

O pasiune din tinerețe s-a transformat în munca de o viață pentru un bărbat din Iași. Ion Cristea îngrijește de aproape jumătate de secol orologiul din turnul Palatului Culturii, pe care îl consideră un prieten; cel mai statornic, de altfel. De mai mulți ani încearcă să găsească pe cineva care să preia ștafeta, dar este o muncă grea, iar tinerii nu mai sunt interesați de asemenea meserii.

03 Decembrie 2022, 20:56 (actualizat 03 Decembrie 2022, 20:59) Știrile TVR |

De 45 de ani, orologiul din turnul Palatului Culturii din Iași bate ora exactă datorita lui. Ion Cristea. Licențiat în drept și istorie, el și-a descoperit pasiunea pentru ceasuri în copilărie și a ajuns să le dedice cea mai mare parte a vieții.

"Avea tata niște ceasuri și eu mă uitam pe la ele, le-am mai desfăcut fără să le stric și pe urmă am lucrat în liceu și în facultate."

Până să se pensioneze, Ion Cristea a fost expert restaurator la Complexul Muzeal Moldova. Ceasul din turn nu mai funcționa din 1977, când a meșterit pentru prima dată mecanismul, învățându-l să numere din nou secundele.

Ieșirea la pensie nu a însemnat despărțirea de faimosul orologiu, mai ales că nu a găsit pe nimeni dispus să-i ia locul și să învețe de la el meșteșugul.

"Trebuie să înțelegem un lucru: el este un mecanism, este exact ca o Dacie, ca orice mașină care merge continuu 24 de ore din 24 de ore și atunci unele piese se rod, de uzează, pleznesc și atunci ele trebuie înlocuite."

Deși ceasul nu mai are nevoie să fie reglat manual, domnul Cristea vine zilnic să-și salute "prietenul" și să admire orașul de la înălțime, prin cadranele colorate ale orologiului.

"Pentru mine, acest ceas reprezintă un prieten. Eu dintotdeauna am avut grijă de el, mi-a plăcut. Reprezintă pasiune și sunt foarte mulțumit că de la această pasiune am putut să fac ca ceasul ăsta să fie întreținut, reparat, restaurat de mai multe ori."

Ion Cristea a restaurat și alte orologii de turn din țară, dar cel de la Palatul Culturii din Iași îi este cel mai drag. Nimic nu-l bucură mai mult decât să audă mecanismul cântând din oră în oră Hora Unirii .

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI