Timotei Cipariu, un savant pe care se cuvine să nu-l uitam

Te-ai întrebat vreodată ce limbă am fi vorbit dacă nu ar fi fost limba română? Sau cum te-ar fi chemat? Tocmai de-aia îi mulțumim personajului nostru de astăzi, un savant care a pus umărul la formarea limbii române.

25 Februarie 2020, 11:14 (actualizat 25 Februarie 2020, 15:37) |
Personajul Zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Câteodată nu e rău să ne aducem aminte de începuturi.

Poate prinși în dansul informațional de astăzi, uitam că informația se transmite și cu ajutorul limbajului, mai concret, al limbii. Ei bine, unul dintre formatorii limbii române, așa cum o știm astăzi a fost personajul zilei de astăzi - Timotei Cipariu.

Un nume mai puțin cunoscut publicului contemporan, dar extrem de rezonant în domeniu. Născut la începutul secolului XIX în Transilvania, omul a ilustrat perfect definiția eruditului. Știa 15 limbi.

A fost membru fondator al ceea ce numim astăzi Academia Română. A stat alături de revoluționarii pașoptiști. A scris articole și lucrări de un vizionarism senzațional în ce privește evoluția limbii române.

A fost istoric și chiar preot greco-catolic. Asta fiindcă era apropiat de Școala Ardeleană. A fost unul dintre adepții fervenți ai latinismului și ai ortografiei etimologice, evident cu grafie latina și nu slavona.

A propus folosirea predilectă a cuvintelor de origine latină și evitarea cuvintelor de origine nelatină. Asta era sigur o exagerare, însă extrem de necesară începuturilor limbii noastre care avea tendințe puternic orientale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 3°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 1°C 4°C
CONSTANTA 2°C 6°C
CRAIOVA 2°C 1°C
BRASOV 3°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI