Timmermans, scrisoare către Dăncilă: “Este o surpriză și oarecum o dezamăgire că problema noilor Ordonanțe de Urgență nu a fost ridicată”

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans îi cere lămuriri primului ministru Viorica Dăncilă despre ultimele ordonanțe de urgență privind legile Justiției.

25 Februarie 2019, 16:13 (actualizat 25 Februarie 2019, 17:28) |
Frans Timmermans îi cere lămuriri premierului Viorica Dăncilă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Într-o scrisoare trimisă premierului României, oficialul european își exprimă dezamăgirea și îngrijorarea că modificările aduse legilor justiției nu sunt în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale grupului Greco.

Timmermans face referire la înființarea rapidă și fără o consultare  a Secției speciale de investigare a infracțiunilor din Justiție.

Oficialul Comisiei Europene mai spune în finalul scrisorii că România ar trebui de urgență să repună pe drumul cel bun reforma în Justiție.

Scrisoarea transmisă de Frans Timmermans premierului Dăncilă:

"Dragă Doamnă Prim-Ministru,

Vă scriu pentru a vă cere clarificări cu privire la cele două Ordonanțe de urgență privind procedurile de nominalizare pentru postul de procuror european și privind legile justiției, adoptate de guvern la data de 19 februarie 2019.

La întâlnirea noastră din 7 februarie, am subliniat că un dialog complet și deschis este calea de a progresa în chestiunile privind statul de drept, în general, și în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), în special.

Prin urmare, a fost o surpriză și oarecum o dezamăgire că problema noilor Ordonanțe de Urgență nu a fost ridicată în discuție.

Aceste aspecte au o relevanță directă pentru preocupările exprimate de multă vreme în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și pe care Consiliul de Miniștri le-a susținut la rândul său.

Prima recomandare a raportului din ianuarie 2017 a fost "să implementeze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, bazat pe criterii clare și transparente, pe baza sprijinului oferit de către Comisia de la Veneția".

De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea legilor justiției, ținând cont de recomandările MCV, precum și de cele ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO.

În plus, raportul a subliniat preocupările legate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, din punct de vedere al independenței judiciare.

Ordonanțele amintite par să contrazică în mod direct raportul MCV atât în esența acestuia, cât și în ceea ce privește lipsa de consultare și adoptarea lor pe neașteptate.

Acum devine cu adevărat urgent ca România să reia procesul de reforme. Aceasta înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor.

Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul de oprire a schimbărilor şi un nou început pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate. Dimpotrivă, actuala situaţie generează noi îngrijorări".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 33°C
IASI 30°C 32°C
CLUJ 30°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 34°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI