Timiș: Până la 5.000 de euro șpagă pentru pentru a deveni persoană cu handicap. Un șef, reținut

Șeful Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASP) Timiș a fost reținut, luni, acuzat că lua mită între 2.000 și 5.000 de euro pentru a include, ilegal, persoane în rândul celor cu handicap.

09 Noiembrie 2020, 14:40 (actualizat 09 Noiembrie 2020, 14:46) Știrile TVR |
DNA - Direcția Națională Anticorupție / FOTO: Autor: ANAMARIA TOMA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au dispus urmărirea penală și reținerea pentru 24 de ore, luni, a lui Lihor-Laza Laszlo Andras, șef Serviciu în cadrul DGASP Timiș, acuzat de luare de mită în formă continuată.

„În perioada 2015-2020, în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASP Timiș, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi”, arată DNA. într-un comunicat transmis luni.

Până în acest moment au fost stabilite aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume de bani cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro de persoană, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi înlesnit obținerea indemnizației de încadrare în grad de handicap.

„Concret, la data de 4 octombrie 2020, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totală de 1.600 de euro și produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap pentru două persoane. La data de 8 noiembrie 2020 suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras a primit în scopul anterior menționat, printr-un alt intermediar, sumele de 2.000 de euro și 1.900 lei, pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt județ, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. De asemenea, la data de 08.11.2020 s-au efectuat două activități de constatare a infracțiunii flagrante cu privire la momentul în care doi dintre intermediarii suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras au primit sume de bani și documente pentru a le remite susnumitului”, arată DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în județul Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat. Este vorba de persoane din județele Caraș-Severin, Hunedoara sau Bistrița Năsăud.

Asemenea certificate fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, existând suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei pe an, arată procurorii.

De asemenea, spun procurorii DNA, din cercetări a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020, adică pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu, din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud, documentația necesară și pentru obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală.

Lihor-Laza Laszlo Andras urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Actele de urmărire penală se fac și față de alte persoane, complici ai suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras, care au îndeplinit rolul de intermediari ai mitei între acesta și persoanele ce urmăreau să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, IPJ Timiș și Direcției Generale Anticorupție.

 

 

 

sursa mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI