Timișoara, asaltată de migranți. Autoritățile locale cer sprijin de la Guvern

2 februarie 2021, 14:24

ACTUALIZARE Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, marţi, că este nemulţumit de felul în care Guvernul tratează problema migraţiei din vestul ţării şi cere să pună la dispoziţia poliţiei resursele financiare necesare transportării solicitanţilor de azil în România în centrele din ţară unde sunt cazaţi.

„Nu sunt mulţumit de felul în care Guvernul tratează provocarea migraţiei în vestul ţării. Sunt costuri sociale ale acestui fenomen. Primăria Timişoara este responsabilă doar pentru carantinarea migranţilor care trec graniţa dinspre Serbia. Am carantinat în ultimele luni peste 1.000 de migranţi pentru câte o săptămână sau două, iar după un test negativ i-am transferat înapoi la IGI. Cadrul legal este astfel încât un solicitant de azil primeşte permis de şedere pe teritoriul României şi dreptul la liberă circulaţie în ţară timp de un an. Migranţii sunt cazaţi în centre din ţară, dar ei revin în Timişoara, de unde speră că pot pleca în Occident. Voi ruga Guvernul să pună la dispoziţie poliţiei, de exemplu, variante să asigure transportul înapoi la aceste centre, chiar dacă legal se pare că solicitanţii de azil nu sunt obligaţi să stea în aceste centre, dar în momentul în care în Timişoara nu au cazare, adăpost, cred că este cazul ca poliţia să-i ducă înapoi la centrele unde au asigurată cazarea”, a explicat Dominic Fritz.

Afganistan, Pakistan, Iran, Iraq, Palestina – sunt doar câteva dintre țările din care oamenii fug. Lasă în urmă familii și prieteni, case și locuri unde au copilărit. Totul, pentru o viață mai bună, în libertate. Până acolo însă, drumul e lung și presărat cu multe provocări.

Numărul migranților care ajung în Timișoară a început să crească semnificativ.

Din noiembrie, Primăria Timișoara face eforturi uriașe să găsească spații unde migranții să stea în carantină. În doar 2 luni, peste o mie de migranți au fost cazați în internatul Liceului CFR. Locuri sunt puține așa că primarul Timișoarei cere ajutor de la București.

Între timp, migranții își fac veacul pe unde apucă. Zilele trecute, poliția de frontieră a scos dintr-un imobil părăsit 50 de transfugi care locuiau acolo ilegal.

Potrivit legii, migranții ridicați de pe stradă sunt trimiși în centrele din țară, de unde au fugit.

În cazul celor intrați ilegal în România, se aplică perioada de carantină după care pot solicită azil în țară noastră. Cei mai mulți dintre ei caută să fugă din România după ce ajung în centrele de tranzit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite