Timișoara: România ar putea intoduce programul flexibil de muncă pentru angajați. Proiectul, susținut de mediul de afaceri, s-ar afla pe masa Guvernului

În România ar urma să fie aplicat un model care prevede asigurarea unui program flexibil de muncă. Iniţiativa este împărtăşită de mediul de afaceri din vestul ţării. Aici se află o influentă comunitate a mediului de afaceri româno-german. Potrivit comunității de afaceri, munca cu timp redus presupune un parteneriat între angajatori, stat și salariați, cu avantaje pentru toate părțile implicate.

17 Iulie 2020, 07:14 (actualizat 17 Iulie 2020, 14:28) Știrile TVR |
Kurzarbeit - o masura de flexibilitate a muncii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Mediul de afaceri româno-german a solicitat încă de la începutul crizei provocate de coronavirus introducerea cadrului legal care să permită și în România.

Incă de la debutul pandemiei Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană a subliniat în mai multe rânduri prin reprezentanţii săi importanţa şi necesitatea unui program flexibil de muncă, bazându-se pe experienţa altor state, în special Germania, unde funcţionează cu succes de mai bine de un secol.

Deputatul minorității germane din România, Ovidiu Ganț, a sugerat ministrului muncii Violeta Alexandru introducerea acestui mecanism în legislația românească.

Acest mecanism presupune că plata salariului brut se va împărţi între angajator, care va acoperi cel puţin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, şi stat, care va acoperi 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului.

La nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul Sure, destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru măsurile de tip Kurzarbeit.

României îi revin 6 miliarde de euro, din cele 100 de miliarde puse la dispoziție prin program. Momentan proiectul se află pe masa de lucru a guvernului, urmând să fie adoptată în acest sens o hotărâre de guvern. Aceasta urmează a fi validată, în final, de Parlament.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI