TIMIȘOARA | Canalul Bega, navigabil după 60 de ani de întrerupere. Proiectul a costat 14 milioane de euro și a fost realizat cu fonduri europene

După aproape 60 de ani de întrerupere, Timişoara va fi legată din nou de Dunăre prin canalul navigabil Bega. Autoritățile române și sârbe au finalizat lucrările de reabilitare a nodurilor hidro-tehnice din cele două țări.

29 Aprilie 2022, 12:38 (actualizat 29 Aprilie 2022, 12:53) Știrile TVR |

Canalul Bega Navigabil, amenajat cu aproape 250 ani în urmă, este, din punct de vedere hidrotehnic, o construcţie cu amenajări tehnice deosebite şi cu o importantă semnificaţie istorică. Calea navigabilă Timişoara – Klek are o lungime totală de 114,50 kilometri, din care 44,5 km pe teritoriul românesc şi 70 km pe teritoriul sârbesc.

Pe teritoriul Republicii Serbia, sectorul navigabil al canalului Bega se racordează cu sistemul hidroameliorativ şi de navigaţie Dunăre-Tisa-Dunăre. Canalul Bega este una dintre căile navigabile semnificative pentru Zrenjanin, Zitiste şi Timişoara; relansarea sa în ceea ce priveşte navigaţia înseamnă conectarea Banatului, atât la Marea Neagră cât şi la Marea Nordului, sistemul existent de canale din Serbia DTD (Dunăre – Tisa – Dunăre) şi Canalul Rin – Main – Dunăre.

Prin repararea nodurilor hidrotehnice Sânmihaiu Român, Klek si Srpski Itebej, realizarea traseului de biciclete pe sectorul sârbesc şi conectarea la traseul românesc de biciclete se realizează o legătură între Timişoara şi Zrenjanin de-a lungul Canalului Bega şi, astfel, vor apărea oportunităţi mai largi de cooperare comercială şi economică.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI