Timiș: Comuna Bara, încadrată în scenariul roșu, pentru școala online, nu are conexiune la internet. Persoanele infectate nu locuiesc în localitate

Şcoala unei comune din Timiş va rămâne închisă de luni, aşa că elevii ar trebui, în teorie, să facă orele online. Însă în comună nu există conexiune la internet şi nici măcar semnal de telefon mobil. În plus, şcoala va fi închisă deşi persoanele infectate din statistica localităţii sunt de fapt din Lugoj, nu din comună.

09 Septembrie 2020, 08:02 (actualizat 09 Septembrie 2020, 08:41) |
In scenariul rosu, dar fara internet
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În urmă sesizărilor făcute, a fost discutată situația comunei timiesene Bara. După analizarea situației epidemiologice, cei de la DSP au transmis că în localitate nu se impune scenariul roșu. Persoanele depistate pozitiv care dețin viza de flotant în Bara suntîntr-adevar în prezent, izolate în locații din municipiul Lugoj. Comitetul pentru Situații de Urgență ia în calcul posibilitatea avizării scenariului galben sau verde, dacăva primi o solicitare din partea Consiliului de Administrație al școlii.

În caz contrar, întrucât în zona semnalul de internet este aproape inexistent, cei patru profesori se vor deplasa la locuințele elevilor pentru a le da fișe fotocopiate pe care să lucreze. Comună Bara are 10 copii înscriși la grădiniță și 12 la școală primară. Sălile de clasă sunt pregătite pentru scenariul verde, însă listele întocmite de autorități au răsturnat situația. Urmează să fie luată o decizie în acest caz, iar în funcție de această decizie se va afla dacă copiii merg sau nu la școală de săptămâna viitoare.

În Bara, singură comună din Timiș încadrată cu roșu nu se poate face școală online pentru că nu există internet, nici măcar semnal la telefon. Potrivit primarului, în localitate nici măcar nu există vreo persoană infectată, iar cazurile raportate, care apar în statistici, sunt oameni care locuiesc de fapt la Lugoj. Din aceste cauză copii din comună ar putea rămâne acasă în 14 septembrie, unde cel mai probabil vor primi materiale de la școală, prin poștă.

Cu o rată de infectare de 6,43 la mia de locuitori, comună Bara din judeţul Timiş a ajuns pe lista celor 43 de localităţi în care şcoala trebuie să înceapă după scenariul roşu. Imediat după publicarea listei primarul din comună a semnalat o greșeală și a făcut o cerere către prefectura Timiș pentru modifică această situație. Autoritățile analizează acum problema.

Comună Bara, are puțin peste 300 de locuitori, 10 copii înscriși la grădiniță și 12 la școală primară. Sălile de clasa sunt pregătite pentru ei, cadrele didactice au trasat culoare, au distanțat băncile și s-au dotat cu dezinfectant și măști, exact că pentru scenariul verde, însă listele întocmite de autorități au răsturnat situația.

Despre cei trei infectaţi care apar în statistici, primarul spune că sunt din Lugoj şi au viză de flotant în Bara, unde însă nu au locuit niciodată. Prefectura Timiș nu are încă un răspuns pentru această situație. Pentru varianta online, în schimb, copiii din Bara nu sunt pregătiți.

În comună nu există internet și nici semnal la telefon, iar elevii nu au dispositive pentru cursuri virtuale. Doar modificarea listei și scoaterea comunei din scenariul roșu le va permite copiilor să meargă la școală, însă până atunci singură varianta este că unitatea de invatamnat să pregătească seturi de documente care vor fi trimise acasă copiilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI