Timbre noi pentru aniversarea zborului cosmic. Echipa Telejurnalului le-a filmat, în exclusivitate, încă din tipografie. Dumitru Prunariu: „Odată ajuns pe un timbru, rămâi veșnic”

13 mai 2021, 17:53

După opt zile în spațiu, Dumitru Prunariu a aterizat cu statutul de erou. Așa că un timbru cu chipul său a fost natural una dintre metodele de a anunța lumii că România făcea parte din elita țărilor „cosmice”. Emisiunii din 1981 i-a urmat o reeditare de lux în 1986, o nouă coliță în 1996, încă una în 2001, 2006, în 2011 și din nou, anul acesta.

Machetatorul edițiilor din 2011 și 2021 este Alec Bartos, pasionat astrofilatelist și unul dintre copiii „virusați” de visul cosmic în anii 80. El ne-a reamintit că un timbru care a circulat deja, este și mai valoros pentru colecționari. Și ce destinație mai prestigioasa poate avea o marcă decât însuși Cosmosul?

„Filatelia este un domeniu care încă este mult apreciat și la noi și în străinătate. (…) Odată ajuns pe un timbru, rămâi veșnic”, spune Dumitru Prunariu.

Așadar, după machetare, bun de tipar, calibrare cromatică, tipar pe hârtie cromogumată, o vizită la secția perfor pentru clasicele margini zimțate, tăiere și ambalare, noile timbre se pot procura începând cu 14 mai de către colecționari, de curioși și de nostalgicii care mai știu, în era internetului, ce înseamnă o marcă poștală.

EPISODUL 1 – Povestea singurului român care a văzut Pământul de pe orbită. 40 de ani de la zborul în Cosmos al lui Dumitru Prunariu

EPISODUL 2- La coadă pentru Cosmos și șansa lui Dumitru Prunariu. 40 de ani de la zborul singurului român în spațiu

EPISODUL 3 – 40 de ani de la zborul singurului român în Spațiu | Cum i-a dus Dumitru Prunariu ceapă verde în Cosmos lui Vladimir Kovalenok

EPISODUL 4 – Timbre noi pentru aniversarea zborului cosmic. Echipa Telejurnalului le-a filmat, în exclusivitate, încă din tipografie. Dumitru Prunariu: „Odată ajuns pe un timbru, rămâi veșnic”

EPISODUL 5 – 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu. Dumitru Prunariu a realizat în această misiune 22 de experimente de astrofizică, biologie, chimie și psihologie

EPISODUL 6 – 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu. Dumitru Prunariu a înființat Agenția Spațială Română

EPISODUL 7 – Nu vă supărați, a cui e Luna? Cucerirea Cosmosului, de la programul sovietic Interkosmos, la Stația Spațială Internațională și la roboții trimiși pe Lună

EPISODUL 8 – La 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, Dumitru Prunariu a fost sărbătorit în orașul natal. L-au felicitat și astronauți de pe Stația Spațială Internaţională.

Episodul 9 – La 60 de ani de la primele zboruri cosmice, Planeta Marte este „cucerită” de roboți

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite