Tîlvăr: Vom continua să sprijinim Ucraina atât cât va fi nevoie, pentru că poporul român crede într-un sistem internaţional bazat pe reguli, nu pe agresiune

Ministrul Apărării Naţionale Angel Tîlvăr
Ministrul Apărării Naţionale Angel Tîlvăr
23 februarie 2023, 15:17

Declaraţia a fost făcută la sediul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, la conferinţa internaţională cu tema „Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”, organizată de Asociaţia New Strategy Center (NSC) cu sprijinul MApN.

Potrivit unui comunicat al MApN, dezbaterile conferinţei au pus accent pe subiecte de actualitate, referitoare la evaluarea impactului războiului din Ucraina asupra mediului de securitate internaţional, la un an de la izbucnirea acestuia, cu accent pe regiunea Mării Negre, aspecte privind competiţia pentru Marea Neagră şi utilizarea sistemelor fără pilot în cadrul războiului naval modern, rolul acestora în cadrul climatului de securitate, precum şi aspecte relevante cu privire la protejarea infrastructurii critice în zona economică exclusivă a României.

„Vineri, 24 februarie, se împlineşte un an de la invazia neprovocată a Federaţiei Ruse în Ucraina. Vom continua să sprijinim Ucraina atât cât va fi nevoie, pentru că poporul român crede într-un sistem internaţional bazat pe reguli, nu pe agresiune. Deciziile care s-au luat în România în ultimii 30 de ani ne fac să fim de partea bună a istoriei, a democraţiei şi a libertăţii „, a subliniat, în alocuţiunea sa, ministrul Angel Tîlvăr.

În context, el a evidenţiat că forumul abordează o temă de mare relevanţă în contextul actual de securitate.

„Noile tehnologii permit sistemelor fără pilot să funcţioneze cu o autonomie din ce în ce mai mare, un element esenţial când vorbim despre acţiuni de recunoaştere, supraveghere, detectare ţinte sau misiuni de luptă şi război electronic. În plus, sistemele fără echipaj devin mai versatile şi mai rentabile datorită dezvoltării capabilităţilor multirol, care le permit să îndeplinească o multitudine de sarcini. Utilizarea dronelor în războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina a confirmat, încă o dată, importanţa sistemelor fără pilot în războiul modern. Pe de altă parte, a evidenţiat şi probleme de natură etică şi legală privind folosirea acestora în conflicte armate, cum ar fi protejarea civililor sau identificarea cu precizie a combatanţilor şi a non-combatanţilor”, a declarat ministrul Apărării.

Totodată, ministrul Angel Tîlvăr a făcut referire la noile achiziţii pentru Armata României.

„Ministerul Apărării Naţionale are, în derulare, mai multe programe de înzestrare importante în acest segment. Anul trecut a fost lansată licitaţia pentru achiziţia de sisteme portabile de combatere a sistemelor de aeronave fără pilot la bord, de tipul UAS şi Small UAS, pentru Forţele Terestre. De asemenea, la sfârşitul lunii decembrie, a fost semnat un acord cadru de achiziţionare a şapte sisteme UAS Watchkeeper X, din Israel, care vor intra în dotarea Armatei României. Totodată, a fost obţinută aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia de sisteme Bayraktar TB2, cu muniţia aferentă şi suportul logistic iniţial”, a afirmat Tâlvăr.

La conferinţă au participat oficiali şi experţi civili şi militari atât din România, cât şi din alte state membre NATO şi UE, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi ai unor companii cu o vastă experienţă în domeniu. Evenimentul a fost organizat în sistem Chatham House şi într-un format mixt, atât cu participare online, cât şi fizică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite