TikTok amplifică tensiunile dintre SUA și China. Republicanii și democrații acuză că aplicația este “o armă a Partidului Comunist Chinez”

24 martie 2023, 20:14

New York Times punctează că aplicația video virală a devenit un câmp central al tensiunilor geopolitice dintre Beijing si Washington, în contextul în care Statele Unite și China se luptă pentru întâietate politică, tehnologică și economică.

TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez pentru a spiona, manipula și exploata generațiile viitoare, așa au sunat acuzațiile la adresa TikTok, venite atât din partea republicanilor, cât si din partea democraților.

In replică, șeful TikTok, Shou Chew, a susținut că nu a văzut nicio dovadă că guvernul chinez are acces la datele utilizatorilor și că nu le-a cerut niciodată. Compania este o entitate privată independentă, cu sediile centrale la Los Angeles și Singapore, a argumentat el.

Chiar dacă securitatea națională a fost principalul punct de interes al audierii, mai mulți congresmeni au subliniat preocupările legate de impactul TikTok asupra copiilor. Ei au susținut că, potrivit cercetărilor, algoritmii TikTok le recomandă adolescenților videoclipuri care creează și exacerbează sentimentele de suferință emoțională, inclusiv videoclipuri care promovează sinuciderea, automutilarea și tulburările alimentare.

Altul a acuzat TikTok că tehnologia duce literalmente la moarte și a dat exemplul unei fetițe de 10 ani din Pennsylvania, care a murit după ce a încercat să imite o provocare dintr-un videoclip – așa-numita „blackout challenge” sau provocare de sufocare.

Aplicatia TikTok se concentrează în principal pe crearea și partajarea de videoclipuri scurte, cu ritm rapid. A apărut în 2016, în China, și este deținută de firma-mamă chinezească ByteDance.

A ajuns între timp cea mai populară aplicație în rândul tinerilor sub 25 de ani.

Are peste un miliard de utilizatori în întreaga lume. Este folosită în peste 150 de țări. Sunt 138 de milioane în Statele Unite și peste 6 milioane de utilizatori în țara noastră. Peste 60% au între 10 și 29 ani și sunt în principal femei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite