„Știam unde sunt pericolele. Acum nu mai știm”. Minele dislocate, o preocupare majoră în timp ce locuitorii fug din Herson după ruperea barajului Nova Kahovka

Ruperea unui baraj important din sudul Ucrainei va avea un efect catastrofal asupra localizării minelor terestre, a avertizat Crucea Roșie, potrivit BBC.

08 Iunie 2023, 08:00 (actualizat 08 Iunie 2023, 08:05) Știrile TVR |
Orașul Nova Kahovka

Mii de oameni au fost deja evacuați din anumite părți ale regiunii Herson, în timp ce apa continuă să coboare pe râul Nipru, care desparte teritoriul controlat de Rusia de cel controlat de Ucraina.

Atât Ucraina, cât și Rusia se acuză reciproc de sabotarea barajului Kahovka.

Trei decese cauzate de inundații au fost raportate în regiunea Oleșki, aflată sub control rusesc.

Evhen Rișciciuk, primarul ucrainean în exil al orașului, a declarat pentru postul public de televiziune Suspilne că el crede că vor fi mai multe victime.

BBC nu a reușit să verifice afirmațiile oficialilor ucraineni și ruși.

Cine beneficiază de pe urma ruperii barajului?

Erik Tollefsen, șeful unității de contaminare cu arme a Crucii Roșii, a avertizat că minele dislocate au stârnit îngrijorări majore nu doar pentru locuitorii din Herson, ci și pentru cei care vin să ajute.

„Știam unde sunt pericolele”, a declarat el pentru agenția de presă AFP. „Acum nu mai știm.”

„Tot ce știm este că sunt undeva în aval.”

Natalia Humeniuk, o purtătoare de cuvânt a Comandamentului militar de Sud al Ucrainei, a declarat pentru televiziunea ucraineană: „Multe mine anti-infanterie [în zonele ocupate de ruși] au fost dislocate, devenind mine plutitoare.”

„Acestea reprezintă un mare pericol”, a spus ea, explicând că este posibil ca acestea să explodeze dacă se ciocnesc sau se lovesc de dărâmături.

Barajul din Nova Kahovka, controlat de Rusia, a fost rupt în primele ore ale zilei de marți, ceea ce a dus la evacuări în masă, deoarece nivelul apei în aval a crescut rapid.

Oficialii spun că 30 de orașe și sate de-a lungul râului au fost inundate și aproape 2.000 de case au fost scufundate în orașul Herson, capitala regiunii controlate de Ucraina.

Șeful regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că 1.700 de persoane au fost evacuate până în prezent, în timp ce oficialii instalați de Kremlin pe cealaltă parte a râului spun că 1.200 de persoane au fost puse în siguranță.

Oficialii spun că mai mult de 40.000 de persoane - 17.000 în teritoriul controlat de Ucraina la vest de Nipru și 25.000 în estul ocupat de Rusia - trebuie să plece.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI