Thomas Edison, omul care a inventat becul

Noroc cu tehnologia. Tocmai de-asta trebuie să îi mulțumim personajului nostru de astăzi. Thomas Edison, omul care a inventat becul, ca să nu ne uităm noi la televizor pe întuneric.

11 Februarie 2020, 08:53 (actualizat 11 Februarie 2020, 09:20) Știrile TVR |
Personajul Zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Personajul zilei este Edison. Thomas Alva Edison. Lumea îl știe în principal pentru că a inventat becul. Celebra sursa de lumina care a luat locul lumânărilor și al lămpilor cu gaz. A fost Edison un geniu? Cel mai probabil.

A fi geniu nu înseamnă să iei note bune la școală, să ai 10 la purtare și să fii cuviincios cu semenii tai.
Edison n-a fost strălucit în școală. Dar a fost cel mai prolific inventator al tuturor timpurilor. A avut 1093 de brevete. Pare halucinant, dar asta e adevarul. De la el au plecat și telefonul, inventat de Bell și cinematograful scos la iveala de frații Lummiere.
Iată câteva exemple: În 1889 propune un proiect pentru folosirea tracțiunii electrice pe calea ferată. Iar în 1882 punea în funcțiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraș.
Ca om n-a fost tocmai perfect. De multe ori și-a însușit invențiile elevilor săi. Cine putea să se opună? Când sârbul Nicola Tesla i-a spus că există posibilitatea de a folosi curentul alternativ în loc de cel continuu, Edison l-a exclus din rândul învățăceilor săi. S-a dovedit ulterior ca Tesla avea dreptate. Se zice ca Edison a electrocutat un elefant ca să dovedească puterea curentului electric.
Dar poate că toate acestea contează mai puțin dacă le punem în balanță toate  invențiile uriașe pe care Edison le-a realizat.
Un selfmademan, cum l-ar numi americanii, care a dat un brânci important evoluției omenirii.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 35°C
CLUJ 36°C 36°C
CONSTANTA 30°C 28°C
CRAIOVA 36°C 35°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI