Thomas Edison, omul care a inventat becul

11 februarie 2020, 08:53

Personajul zilei este Edison. Thomas Alva Edison. Lumea îl știe în principal pentru că a inventat becul. Celebra sursa de lumina care a luat locul lumânărilor și al lămpilor cu gaz. A fost Edison un geniu? Cel mai probabil.

A fi geniu nu înseamnă să iei note bune la școală, să ai 10 la purtare și să fii cuviincios cu semenii tai.
Edison n-a fost strălucit în școală. Dar a fost cel mai prolific inventator al tuturor timpurilor. A avut 1093 de brevete. Pare halucinant, dar asta e adevarul. De la el au plecat și telefonul, inventat de Bell și cinematograful scos la iveala de frații Lummiere.
Iată câteva exemple: În 1889 propune un proiect pentru folosirea tracțiunii electrice pe calea ferată. Iar în 1882 punea în funcțiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraș.
Ca om n-a fost tocmai perfect. De multe ori și-a însușit invențiile elevilor săi. Cine putea să se opună? Când sârbul Nicola Tesla i-a spus că există posibilitatea de a folosi curentul alternativ în loc de cel continuu, Edison l-a exclus din rândul învățăceilor săi. S-a dovedit ulterior ca Tesla avea dreptate. Se zice ca Edison a electrocutat un elefant ca să dovedească puterea curentului electric.
Dar poate că toate acestea contează mai puțin dacă le punem în balanță toate  invențiile uriașe pe care Edison le-a realizat.
Un selfmademan, cum l-ar numi americanii, care a dat un brânci important evoluției omenirii.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă