Theresa May: Nu este vorba despre a interfera într-un război civil și nu este vorba despre schimbarea de regim. Țintele sunt armele chimice

Premierul britanic Theresa May a declarat sâmbătă că scopul acțiunii de sâmbătă a fost de a reduce și a împiedica regimul Assad să mai producă și să mai folosească arme chimice, spunând că nu a existat alternativă la acţiunea militară. O evaluare a operațiunii nu a fost făcută încă pe deplin, dar suntem încrezători că a fost un succes, a spus Theresa May. "Folosirea armelor chimice este ilegală, interzisă și nu o putem tolera".

14 Aprilie 2018, 10:36 (actualizat 14 Aprilie 2018, 13:09) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Theresa May"
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE Theresa May face declarații:

- Acum evaluăm operațiunea de azi noapte, dar suntem încrezători în succes. De ce am trecut la această acțiune: sâmbăta trecută, circa 75 de oameni, inclusiv copii mici, au fost uciși într-un atac abominabil, la Douma, iar 500 de alte persoane au fost afectate. Potrivit indiciilor de până acum, a fost un atac al regimului. Angajații de la ONG-uri ne-au dat detalii despre suferințele îngrozitoare ale victimelor - răni la ochi, bătrâni omorâți. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, au fost primiți civili intoxicați cu arme chimice. Potrivit dovezilor, inclusiv de la serviciile de informații, regimul este răspunzător. Câteva exemple din celelalte dovezi: atacuri cu substanțe chimice, unul din seara de 7 aprilie. Informații de la servicii indică faptul că a existat o coordonare, pe 7 aprilie, pentru folosirea clorinei, în Douma. ISIS nu se află în Douma, deci cine ar fi putut să facă acest atac? Acest regim a folosit gazul sarin și folosește în mod constant acest tip de arme.

- Regimul sirian s-a angajat să-și demanteleze programul chimic și am vrut să ne asigurăm că face acest lucru. Aceste angajamente nu au fost respectate. Un raport recent arată că regimul are în continuare stocuri nedeclarate de arme chimice și ar putea continua producția. Vinovații trebuie trași la răspundere, dar demersurile noastre în Consiliul de Securitate au fost blocate de Rusia. În această săptămână, rușii au respins o rezoluție în care s-ar fi stabilit o anchetă independentă și chiar au făcut acuzația absurdă că atacul ar fi fost înscenat de britanici.

- în ședința de cabinet, pe baza informațiilor de la servicii, am stabilit că este legal să trecem la o acțiune militară, împreună cu aliații noștri, astfel încât să reducem capabilitățile regimului sirian în privința armelor chimice.

- nu este vorba despre a interfera într-un război civil și nu este vorba despre schimbarea de regim. Așa cum am discutat cu președinții Trump și Macron, este o lovitură limitată și bine țintită, astfel încât să fie evitată escaladarea situației și să nu fie victime printre civili. Am stabilit un set de ținte - instalațiile de producere, de cercetare în privința armelor chimice - lovind aceste ținte, regimul sirian va avea posibilități reduse de acum înainte de a pune la punct arme chimice.

- Această acțiune colectivă transmite un mesaj clar: Comunitatea internațională nu va tolera folosirea armelor chimice . Această acțiune militară nu rămâne singulară. Cea mai bună soluție este cea politică pentru poporul sirian. Cerem regimului să permită ca ajutoarele să ajungă la populația care are nevoie.

- Aceste lovituri sunt pentru a împiedica folosirea armelor chimice. Pe o scară mai mică, folosirea unui agent neurotoxic, pe o stradă din Salisbury, recent, înseamnă, de asemenea, o nerespectare a acestor norme.

- Nu există nicio decizie mai grea pentru un prim ministru decât de a trimite forțe în luptă, este pentru prima dată când a trebuit să fac acest lucru.

- Este un consens global, armele chimice nu pot fi folosite. Această acțiune este în interesul Marii Britanii.

Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite şi Franţei în ceea ce Theresa May a descris ca un atac "limitat şi ţintit", după ce serviciile de informaţii au indicat că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este vinovat de atacul din urmă cu o săptămână de la Douma, în care s-ar fi folosit arme chimice.

Declarația Theresei May poate fi vizionată în secțiunea VIDEO.

May a spus că atacul cu rachete a fost conceput pentru a minimaliza riscul oricăror victime civile şi nu a fost o încercare de a răsturna guvernul sirian. 

"Nu este vorba de o intervenţie într-un război civil. Nu este vorba de schimbarea regimului", a precizat May într-un comunicat. 

Ea a adăugat că Marea Britanie şi aliaţii săi au încercat să folosească orice mijloace diplomatice pentru a opri utilizarea de arme chimice, însă au fost în permanenţă respinşi, invocând un veto al Rusiei din această săptămână în Consiliul de Securitate al ONU privind o investigaţie independentă asupra atacului de la Douma. 

"Prin urmare, nu există o alternativă practică la folosirea forţei pentru a reduce şi a descuraja folosirea de arme chimice de către regimul sirian", a spus ea. 

În acelaşi timp, ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, a declarat la postul de radio LBC că atacurile asupra Siriei au avut un impact semnificativ asupra a ceea ce va mai putea face în viitor regimul lui Bashar al-Assad.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI