VIDEO

România nu s-a calificat în finala Eurovision Liverpool 2023. Theodor Andrei a intrat al treilea în concurs, în a doua semifinală. Show-ul a fost transmis pe TVR 1, TVR Internațional și pe TVR+

Theodor Andrei a intrat cu numărul 3 în concurs joi seară, într-un show simplificat coregrafic față de finala Selecției naționale. Din 16 participanți s-au calificat doar 10 și totul a fost decis de votul publicului. Spectacolul a fost transmis LIVE pe TVR 1, TVR Internațional și pe TVR+.

11 Mai 2023, 19:12 (actualizat 12 Mai 2023, 00:52) Știrile TVR |

Cele 10 țări care merg în marea finală au fost anunțate în ordine aleatorie: Albania, Cipru, Estonia, Belgia, Austria, Lituania, Polonia, Australia, Armenia, Slovenia.

Alături de acestea vor cânta sâmbătă reprezentanții celorlalte țări care au trecut de proba primei semifinale: Croaţia, Republica Moldova, Elveţia, Finlanda, Cehia, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia şi Norvegia.

Theodor Andrei a fost prezentat în secvența introductivă în fața grupului statuar de la Teatrul Național București - Căruța cu paiațe.

Pe o scenă iluminată în roșu, Theodor Andrei a început piesa cântând la chitară, așezat pe un scaun, în centrul scenei. A fost momentul care a ghidat publicul către o lume mai emoțională față de ceea ce răsunase la Liverpool până în acel moment.

Pe partea orchestrată, pe ecranul din spate au fost difuzate imagini cu Theodor Andrei înconjurat de lavă.

Calificate din oficiu în marea finală sunt cele 5 ţări fondatoare Eurovision: Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie, precum şi Ucraina, care a câştigat Eurovision 2022.

Danemarca a deschis concursul cu Reiley, cu piesa "Breaking My Heart". A urmat reprezentanta Armeniei, Brunette, cu "Future Lover". Votul s-a deschis după ultima piesă din concurs.

(w500) Finaliști

Românii din țară nu l-au putut vota pe Theodor Andrei la semifinala de joi, conform Regulamentului concursului.

Au avut posibilitatea să îl voteze românii din statele care au participat alături de ţara noastră în a doua semifinală Eurovision, respectiv cei din: Danemarca, Armenia, Estonia, Belgia, Cipru, Islanda, Grecia, Polonia, Slovenia, Georgia, San Marino, Austria, Albania, Lituania, Australia.

De asemenea, întrucât în cadrul semifinalei Eurovision din 11 mai au fost ascultate și piesele Spaniei, Marii Britanii şi Ucrainei, cei aflați în aceste state au putut să-l susțină şi ei pe reprezentantul ţării noastre.

Indicativul lui Theodor Andrei a fost 3 (poziția de intrare pe scenă), acesta fiind numărul și pentru vot.

Numerele de telefon/SMS precum şi tarifele aferente au fost afişate în fiecare ţară de către televiziunea care a transmis competiţia muzicală.

Fanii din România și-au putut vota favoriții prin SMS la numărul 1399 (număr cu tarif special: 1,00 Euro +TVA/SMS primit plus 0,05 Euro+TVA/SMS trimis).

Ediţia din 2023 a Eurovision Song Contest (ESC) are loc în Marea Britanie, care organizează concursul în numele Ucrainei, din cauza războiului de pe teritoriul acestei ţări.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice.

ESC se realizează în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EUROVISION
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI