The Washington Post: Scrisoarea lui Rudolph Giuliani a atras atenția Departamentului de Stat. Avocatul personal al lui Trump a admis că a vorbit cu un oficial român

Rudolph Giuliani spune că a fost contactat de Departamentul de Stat în legătură cu scrisoarea adresată autorităţilor române şi că a discutat cu cel puţin un oficial român, fără a-l nominaliza, scrie The Washington Post. Giuliani spune că oficialii Departamentului de Stat au vrut să ştie dacă scrisoarea este reală. "Sunt persoană particulară", a replicat el când a fost întrebat de ce a adoptat o poziţie contrară celei a Guvernului Statelor Unite.

30 August 2018, 12:46 (actualizat 30 August 2018, 20:04) Știrile TVR |
Giuliani, abandonat de Washington
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Scrisoarea pe care Rudolph Giuliani, unul dintre avocații personali ai președintelui Trump, a trimis-o oficialilor români ce se opun măsurilor severe anticorupție în țara lor a atras atenția Departamentului de Stat și a readus în prim plan întrebările privind munca sa pentru clienți străini în timp ce îl reprezintă pe președinte, notează jurnaliștii Josh Dawsey și Tom Hamburger.

Folosind antetul firmei sale de consultanță, Giuliani Partners, fostul primar al New York-ului a criticat "excesele" direcției anticorupție din România și a avertizat că acțiunile recente ar putea afecta investițiile străine, scrie The Washington Post.

Scrisoarea lui Giuliani a stârnit reacții semnificative în România și a ridicat întrebări privind activitatea sa pentru clienții străini, amintesc jurnaliștii. "L-a plasat, de asemenea, în opoziție cu Departamentul de Stat, care a sprijinit eforturile de condamnare a corupției în România. Statele Unite s-a alăturat celor 11 țări care au semnat în iunie o declarație prin care România era avertizată să nu ia decizii care ar putea slăbi capacitatea de a combate criminalitatea sau corupția", notează publicația.

Giuliani a primit săptămâna aceasta un apel de la oficialii Departamentului de Stat în legătură cu scrisoarea sa, a recunoscut avocatul în interviul acordat miercuri.

"Voiau să știe: 'Este corect? Este real? Vrem să ne asigurăm că acest lucru este autentic', a spus Giuliani. "Absolut", a răspuns el".

Rugați să comenteze, oficialii Departamentului de Stat au reamintit cele notate în documentul din iunie, în care se menționa că România a demonstrat până recent un progres considerabil în combaterea corupției și în construirea statului de drept. Românii erau încurajați atunci să continue pe această cale.

"Rudy Giuliani nu vorbește pentru guvernul american cu privire la politica externă", a adăugat un oficial.

Giuliani a indicat că a fost angajat de firma de consultanță condusă de fostul director FBI Louis Freeh. El a refuzat să precizeze suma pe care obținut-o astfel.

Freeh nu a răspuns solicitării de a comenta situația.

Vara aceasta, Giuliani a declarat pentru The Washington Post că lucrează, printre alții, cu clienți din Brazilia și din Columbia. Marți, el a indicat că nu este în prezent implicat în alte țări, în afară de România. El a subliniat că nu a discutat cu Trump sau cu vreun alt oficial al administrației despre munca sa în această țară.

"Sunt o persoană particulară", a răspuns Giuliani, întrebat de ce a adoptat o poziție contrară guvernului american.

El a spus că nu cunoștea în detaliu poziția SUA privind problema anticorupției în România, pe care a catalogat-o drept "o problemă internă" a acelei țări.

"Poate ar fi trebuit să menționez în scrisoare că nu îl reprezint pe președinte", a declarat Giuliani. El a adăugat însă că a presupus că oficialii români știau atâta lucru.

Giuliani a admis că a vorbit cu un oficial român pe parcursul demersului său, dar a refuzat să precizeze despre cine este vorba.

Oficialii Casei Albe au fost surprinși să afle de munca lui Giuliani în România, potrivit unor surse care cunosc situația îndeaproape, notează The Washington Post.

Un purtător de cuvânt nu a răspuns solicitării de a comenta situația.

Oficialii Casei Albe nu sunt de obicei de față când Trump discută cu Giuliani. Conversațiile au loc de obicei telefonic, când președintele se află în reședința privată, potrivit unor surse din interior.

Miercuri, publicația Politico a scris că Giuliani a fost plătit de o firmă de consultanţă pentru scrisoarea respectivă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 17°C
IASI 26°C 16°C
CLUJ 23°C 17°C
CONSTANTA 24°C 17°C
CRAIOVA 29°C 18°C
BRASOV 26°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI