The Washington Post: Președintele Egiptului intenționa să trimită în Rusia mii de arme. Document publicat online despre instrucțiuni date în luna februarie a acestui an

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi
Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi
11 aprilie 2023, 10:11

Documentele clasificate publicate pe platforma socială Discord arată o serie de conversaţii între Al-Sisi şi oficialii săi guvernamentali despre o posibilă vânzare de arme către Rusia.

În unul dintre ele, datat 17 februarie 2023, preşedintele egiptean dă instrucţiuni unui funcţionar de rang înalt să ordone producţia secretă de arme pentru „a evita problemele cu Occidentul”, potrivit informaţiilor publicate de ziarul american.

Potrivit aceluiași document, funcţionarul a declarat că va ordona angajaţilor săi să muncească din greu pentru a produce armele, deoarece „măcar atât poate face Egiptul pentru a răsplăti Rusia pentru ajutorul din trecut”. Nu se precizează însă la ce tip de ajutor se referă, scrie EFE.

O sursă guvernamentală americană a dat asigurări pentru The Washington Post că SUA nu ştiu ca un astfel de acord între Rusia şi Egipt să se fi materializat.

La rândul său, Ambasada Egiptului în SUA nu a confirmat pentru ziarul american veridicitatea documentului şi s-a limitat la a da asigurări că regimul Al Sisi are o poziţie de neintervenţie în ceea ce priveşte războiul din Ucraina.

Divulgarea acestui document are loc la câteva zile după ce pe Twitter şi Telegram au fost postate o serie de documente originale aflate în posesia Pentagonului, cu date despre livrările de arme către Ucraina şi referiri la capacităţile batalioanelor ucrainene.

CITEȘTE și The Guardian: Scandalul aparentei scurgeri de informații americane ar putea fi „doar vârful icebergului

Luni, într-o conferinţă de presă, John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, a explicat că înalţi oficiali americani au fost în contact cu unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonului, „la cele mai înalte niveluri”, în ultimele zile, pentru a vorbi despre aceste scurgeri de documente.

În plus, Kirby a asigurat că administraţia preşedintelui american Joe Biden face tot posibilul pentru a identifica sursa scurgerii de informații.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite