The Times: Serghei Kiriyenko a devenit mâna dreaptă a președintelui rus. Luptă acerbă între aliații lui Putin pentru cerealele furate de la ucraineni

Sergei Kiriyenko și Vladimir Putin. Foto: The Bell
Sergei Kiriyenko și Vladimir Putin. Foto: The Bell
17 iunie 2022, 16:17

Pe baza rapoartelor de teren ale agenților ucraineni din spatele liniilor inamice, se arată cum un Vladimir Putin izolat se bazează din ce în ce mai mult pe fostul premier rus Serghei Kiriyenko, adjunctul șefului său de cabinet, pentru a-i executa ordinele.

„Binecuvântarea” lui Putin i-a permis asistentului să preia controlul asupra regiunilor ocupate și să construiască o structură care să-i servească interesele.

„Țarul” politicii interne

Kiriyenko, în vârstă de 59 de ani, supranumiut „țarul” politicii interne ruse, a călătorit în Donbas între 6 și 8 iunie, vizitând portul Berdiansk și Donețk și Lugansk, a declarat un oficial al serviciilor secrete ucrainene.

El a numit mai mulți aliați în poziții cheie în republicile autoproclamate, înlocuindu-i pe oficialii aleși de Vladislav Surkov, fostul ideolog al lui Vladimir Putin, căzut acum în dizgrație.

„Serghei Kiriyenko își consolidează puterea prin numirea personalului”, se arată în briefingul de cinci pagini al serviciilor secrete. „Toți cei nou numiți aparțin mișcării sale tehnocrate.”

„Kiriyenko este interesat de logistica portuară, deoarece problema exportului de cereale rămâne o prioritate pentru Rusia”.

Kiriyenko ar putea deveni putred de bogat

Controlul asupra prețioaselor mărfuri l-ar putea face pe Kiriyenko putred de bogat. Oficialii ruși primesc comisioane uriașe din partea piețelor pe care le supraveghează, cu scheme corupte care pompează bani spre vârful unei piramide de birocrați.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, recoltând 86 de milioane de tone de cereale anul trecut. Forțele ruse ocupă acum aproximativ o cincime din vastul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunea Herson bogată în apă și câmpurile fertile din Donbas. Țările din Africa și Orientul Mijlociu depind în special de transporturile ucrainene, care au fost blocate de flota rusă de la Marea Neagră.

SUA consideră că Rusia a expropriat deja până la 500.000 de tone de cereale ucrainene, în valoare de 100 de milioane de dolari, și le-a încărcat pe nave în Crimeea. Peninsula, anexată ilegal de Rusia în 2014, este considerată o republică federală la Moscova și, prin urmare, în afara domeniului lui Kiriyenko.

„Kiriyenko va rupe în mod clar schema actuală de export ilegal de produse prin Crimeea – are nevoie de eficiență personală și realizări rapide”, se mai arată în raport.

„Tabăra lui Volodin pierde guvernatori”

Mutarea dură a lui Kiriyenko vine în momentul în care acesta încearcă să-și consolideze poziția la Moscova în detrimentul lui Viaceslav Volodin, președintele Dumei, și a lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Raportul indică demisia bruscă a cinci guvernatori regionali ruși, pe 10 și 11 mai, și schimbările legislative care au transferat puterile de la diferite instituții guvernamentale la biroul președintelui, ca dovadă a unei lupte în interiorul Kremlinului.

„Tabăra lui Volodin pierde guvernatori, instituții întregi”, subliniază spionajul ucrainean. „Instituțiile pe care Volodin le putea influența înainte pot fi acum folosite împotriva lui.”

Serviciile de informații ucrainene sugerează că Serghei Kiriyenko vrea să reducă intensitatea luptei în Ucraina pentru a se concentra pe dezvoltarea economiilor „zdrențuite” ale regiunilor capturate, în vreme ce Volodin intenționează să adopte o abordare brutală, prelungind conflictul pentru a ocupa mai mult teritoriu.

Un articol publicat luni de site-ul Meduza a sugerat că oponenții lui Kiriyenko au început să riposteze, reproșând faptul că acesta și-a depășit atribuțiile până în punctul în care a ajuns să rivalizeze cu Putin însuși.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite