The Times: Iată ce-i trebuie Ucrainei pentru a câștiga războiul împotriva Rusiei

Un sistem de rachete HIMARS
Un sistem de rachete HIMARS
12 octombrie 2022, 13:15

Asta până când un militar, identificat ca Vanea, a scos o armă concepută pentru a doborî aeronavele de joasă altitudine și care a fost folosită cu mare succes până acum pe front. Vanea a tras, distrugând racheta de croazieră, în uralele camarazilor săi.

S-a spus că succesul soldatului a fost primul caz în care o rachetă de croazieră a fost doborâtă de un „sistem portabil de apărare aeriană”. Cu toate acestea, a ilustrat și provocarea cu care se confruntă forțele președintelui Zelenski în apărarea orașelor în fața atacului aerian rusesc.

Dintre cele 84 de rachete lansate luni din Belarus și Marea Caspică, mai mult de jumătate au fost doborâte, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Cu toate acestea, multe și-au lovit țintele, inclusiv centrele de comunicații și infrastructura civilă.

Zelenski știe clar de ce are nevoie pentru menține impulsul Kievului în război: accesul la cea mai bună apărare aeriană vestică pentru a proteja infrastructura civilă și militară. În acest scop, ambasadele ucrainene au fost instruite să facă lobby asupra aliaților pentru aprovizionări mai mari.

Atacul din Ucraina a galvanizat sprijinul internațional înarmarea Kievului. Germania a fost impulsionată să acționeze după patru luni de promisiuni goale, livrând în sfârșit rachetele sale ghidate sol-aer Iris-T SL, care au o rază de acțiune de 40 de kilometri.

Cu toate acestea, experții spun că pentru a-și proteja atât civilii, cât și armata, Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană. Liderii G7 s-au întâlnit marți pentru a discuta un răspuns occidental la atacuri, iar miniștrii apărării NATO se vor întâlni miercuri și joi.

Kievul a primit deja din Slovacia rachete sol-aer S-300 din epoca sovietică, rachete portabile Stinger din SUA și rachete sol-aer Starstreak din Marea Britanie. Cu toate acestea, ceea ce își dorește cu adevărat Zelenski este NASAM, un sistem foarte avansat cu o rază de acțiune de aproape 50 de kilometri.

Președintele american Joe Biden a promis că opt dintre acestea vor fi trimise în Ucraina, dar mai sunt câteva luni până la livrarea lor. Accelerarea desfășurării lor ar contribui în mare măsură la neutralizarea amenințării atacurilor aleatorii cu rachete rusești.

Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute, un think tank de apărare, sugerează că NASAMS  ar putea proteja orașe precum Kiev, Harkov și Lviv. „Este folosit în principal de țările NATO, inclusiv SUA, pentru apărarea orașelor. Bănuiesc că vor fi folosite pentru a apăra orașele și infrastructura critică”, a spus el.

Totuși, dimensiunea Ucrainei în comparație cu o țară precum Israelul, care are o apărare antiaeriană foarte bună, face mai dificilă oferirea de protecție totală pentru civili și trupe. „Ucraina este cea mai mare țară din Europa. Nu există nicio modalitate de a pune un strat de apărare în jurul tuturor, așa că este o chestiune de prioritizare a resurselor”, a subliniat Bronk.

Între timp, pentru a menține impulsul ucrainean în contraofensiva care a dus la o retragere extinsă a forțelor ruse, Kievul trebuie, de asemenea, să își mențină raza de artilerie superioară. Biden a anunțat luna trecută că SUA vor livra încă 18 HIMARS (un lansator montat pe camion care poate trage rachete ghidate prin GPS la o rază maximă de 80 de kilometri) pentru a completa cele 16 care au fost deja livrate.

O combinație de HIMARS și obuziere M777, care au o rază de acțiune de 40 de kilometri, a ajutat forțele ucrainene să-i zdrobească pe ruși în câmpiile din estul Ucrainei.

Pe lângă completarea stocului de muniție și oferirea de mai multe arme grele, Kievul spune și că o aprovizionare cu tancuri vestice ar accelera retragerea rușilor. Ucraina a capturat mai multe tancuri de la ruși decât a primit de la aliații occidentali.

De asemenea, Ucraina ar dori în mod ideal ca SUA să trimită Sistemul de Rachete Tactice ale armatei, o rachetă trasă de la sol cu o rază de acțiune de 305 kilometri, care este capabilă să transporte de două ori mai mulți explozivi decât capacitatea actuală a Kievului.

Ucraina susține că armele ar acționa ca un factor de descurajare în fața unor noi lovituri cu rachete, dar țările occidentale au fost reticente în a trimite rachete cu rază lungă de acțiune, temându-se că ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, riscând astfel escaladarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite