The Spectator: Efectele psihologice ale restricțiilor anti-Covid, responsabile de tragedia de Halloween din Seul?

O captură video cu mulțimea din Seul
O captură video cu mulțimea din Seul
31 octombrie 2022, 09:13

Victimele, dintre care multe erau tinere, sărbătoreau Halloween-ul în cartierul de divertisment Itaewon din capitala sud-coreeană. Detaliile exacte despre ceea ce s-a întâmplat sunt incomplete, dar se pare că o masă uriașă de oameni s-a revărsat pe una dintre aleile înguste ale zonei, unde panica a provocat o fugă care i-a făcut pe cei de la un capăt al străzii să cadă. Mai întâi a venit o cascadă de petrecăreți, apoi un dezastru.

Este posibil ca autoritățile să se concentreze imediat asupra problemelor legate de managementul mulțimilor și a dilemelor despre modul în care o astfel de masă de oameni a putut scăpa periculos de sub control – și de ce serviciile de urgență s-au chinuit să ajungă la cei aflați în nevoie. Va fi o analiză intensă a structurii districtului Itaewon și întrebări pentru a stabili dacă barurile și cluburile din zonă respectau reglementările de siguranță. Așteptați-vă ca măsuri precum limitarea aglomerației să fie introduse și bariere de zdrobire ridicate în viitorul apropiat.

Toate acestea sunt necesare, desigur, dar există pericolul ca un aspect extrem de important din jurul tragediei să fie neglijat sau ignorat, și nu va fi pusă o întrebare vitală, dar incomodă: în primul rând, cum de o mulțime atât de mare – estimată de către Korea Herald la 100.000 de oameni – s-a putut aduna pentru un eveniment relativ inofensiv precum Halloween (care nu are aproape nicio legătură cu cultura coreeană)?

Motivele pentru popularitatea Halloween-ului în Coreea de Sud și, într-adevăr, în Japonia, sunt numeroase. Unul îl reprezintă pur și simplu afacerile: a devenit un pilon al marketingului de la primul eveniment de Halloween al Disney la Tokyo, în 2000. Everland din Seul a urmat exemplul și acum apar atracții cu tematică de Halloween. Evenimentele au loc de la începutul lunii septembrie în Coreea de Sud și Japonia, cu baruri, cluburi. Evenimentele de Halloween răsfață dragostea coreeană și japoneză pentru cosplay, iar mascarada sepulcrală oferă oportunități instagramabile perfecte pentru tinerii dependenți de iPhone, notează The Spectator.

Evenimentele de Halloween sunt, de asemenea, și o scenă de întâlniri internaționale: a devenit un obicei ca localnicii și străinii să se amestece mult mai mult decât ar face-o de obicei. Festivalurile tradiționale din Coreea și Japonia sărbătoresc cultura indigenă veche și adesea obscură, care poate părea derutantă și îndepărtată pentru tinerii nativi care nu sunt familiarizați cu folclorul țării lor. Iar Halloween-ul este mai puțin controversat decât Crăciunul prin faptul că nu există conținut religios. Cel puțin 19 dintre cei care au murit la Seul aseară erau cetățeni străini.

Halloween-ul a crescut în popularitate în Coreea de Sud – dar asta nu explică de ce mulțimea de aseară a fost atât de mare. Martorii tragediei au declarat că cifrele erau cu mult peste cele ale festivalurilor pre-pandemie. „A fost de cel puțin zece ori mai aglomerat decât de obicei”, a declarat Moon Ju-young, în vârstă de 21 de ani, pentru Reuters.

Coreea de Sud e departe de a fi cea mai strictă țară în ceea ce privește restricțiile impuse. Cu toate acestea, toate evenimentele de amploare au fost anulate: aceasta a fost prima mare oportunitate în trei ani pentru tinerii din Seul să iasă la o petrecere în stradă. Poate că autoritățile ar fi trebuit să anticipeze entuziasmul și să se pregătească pentru mulțimi mai mari decât de obicei, dornice să sărbătorească alături de semenii lor după o perioadă de izolare forțată, precizează The Spectator.

Evenimentul de Halloween din Seul nu a fost un protest, așa cum au fost demonstrațiile Black Lives Matter de la Londra în timpul lockdown-ului (care au atras, de asemenea, mulțimi mai mari decât se așteptau autoritățile), și nu există informații de criminalitate sau comportament antisocial privind tragedia. Din dovezile pe care le avem până acum, totul arată ca un accident îngrozitor. Dar cu siguranță nu este frivol, sau lipsit de respect, să speculăm că dezastrul nu s-ar fi produs dacă mulțimea ar fi fost de o dimensiune normală pentru acest tip de eveniment.

Deoarece lipsesc alte explicații evidente pentru dimensiunea umflată a mulțimii din acest an, trebuie să recunoaștem că tragedia ridică întrebări tulburătoare cu privire la adevăratul cost al lockdown-ului – și a suprimării pentru perioade lungi de timp a nevoii umane de interacțiune și distracție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite