The Spectator: Ce spune despre Kremlin înmormântarea clandestină a lui Prigojin

Şeful Wagner Evgheni Prigojin
Şeful Wagner Evgheni Prigojin
30 august 2023, 12:08

Potrivit unei declarații publicate de serviciul de presă al lui Prigojin, înmormântarea sa a avut loc în privat la cimitirul Porokhovskoe marți după-amiază. Potrivit unui angajat anonim al cimitirului, între 20 și 30 de persoane au participat la ceremonie, care a durat aproximativ 40 de minute. Acum că ceremonia s-a încheiat, oricine dorește să își prezinte omagiile este binevenit să o facă, se arată în comunicatul serviciului de presă.

După ce luni a avut loc o activitate intensă în mai multe cimitire din Sankt Petersburg, s-a speculat că Prigojin și cei uciși împreună cu el vor fi înmormântați marți. În ciuda lipsei de informații oficiale, prezența sporită a agenților de securitate și a detectoarelor de metale la cimitirele Northern, Beloostrovsky și Serafimovsky marți dimineață a alimentat și mai mult sugestiile că Prigojin ar putea fi înmormântat într-unul dintre aceste locuri. Chiar înainte de ora prânzului, s-a confirmat faptul că în cimitirul de Nord începuse înmormântarea unuia dintre colegii de zbor ai lui Prigojin și camarad Wagner, Valeri Cekalov.

Se pare că autoritățile au fost foarte fericite să alimenteze confuzia cu privire la data, locul și locul în care urma să aibă loc înmormântarea lui Prigojin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți dimineață că nu are „nicio informație” despre funeralii, dar a reușit să confirme că, oricând ar avea loc, Putin nu va participa la înmormântare.

Între timp, agenții de securitate de la diferitele cimitire au refuzat să dezvăluie pentru ce evenimente au fost angajați. Relatările conform cărora nu fuseseră săpate morminte noi în cel puțin unul dintre cimitire, împreună cu ceea ce ulterior s-a suspectat a fi un convoi funerar momeală care a sosit la un alt cimitir, au însemnat că autoritățile din Sankt Petersburg au reușit să păzească cu succes detaliile înmormântării lui Prigojin până după ce aceasta a avut loc.

Acest comportament clandestin ciudat sugerează că autoritățile ruse și, prin urmare, Kremlinul, au fost reticente în a permite doliul public la înmormântarea lui Prigojin. Probabil că motivul a fost nervozitatea că, în urma loviturii de stat eșuate a liderului Wagner din iunie, orice durere publică sau manifestare de sprijin pentru acesta ar putea fi considerată o provocare la adresa autorității președintelui. La momentul morții sale, Prigojin era încă popular și acumulase un grup de adepți loiali printre anumiți ruși – fără îndoială, Kremlinul va fi vrut să evite să le ofere acestor persoane o ocazie de a se aduna.

Ținând cont de acest lucru, tipul de înmormântare acceptată de Putin este un indicator puternic al modului în care ar putea încerca să gestioneze scenic moștenirea postumă a liderului Wagner. În iulie, fotografii din casa lui Prigojin, făcute în timpul unui raid al poliției după lovitura de stat, au dezvăluit că acesta se afla în posesia unei medalii de „Erou al Rusiei”. Acordarea acestei medalii însemna că, în teorie, Prigojin avea dreptul la o înmormântare desfășurată cu onoruri militare, cu gardă de onoare și fanfară militară. Protocolul pentru funeraliile „Eroilor Rusiei” prevede, de asemenea, ca aceștia să fie înmormântați în cimitirul federal militar memorial de la Mitișci, la periferia Moscovei, lucru care i-a fost refuzat lui Prigojin.

În mod curios, potrivit unei surse anonime care a vorbit cu ziarul local rus MSK1, înmormântarea lui Prigojin a avut loc în privat „în conformitate cu dorințele rudelor”. Faptul că presa de stat rusă a ținut să sublinieze acest lucru spune multe. În plus, se pare că decizia de a-l înmormânta pe Prigojin la cimitirul Porokhovskoe a fost luată pentru ca acesta să poată fi înmormântat alături de tatăl său – un om pe care liderul Wagner se pare că abia îl cunoștea. În mod convenabil, așadar, linia oficială este că deciziile privind înmormântarea lui Prigojin nu au avut nimic de-a face cu circumstanțele în care a murit (foarte probabil la ordinul lui Putin) sau cu relația sa deteriorată cu Kremlinul după lovitura de stat avortată din iunie.

Au trecut deja câteva ore de la slujba de înmormântare, iar mai multe canale Telegram relatează că mormântul lui Prigojin este încă izolat. Se pare că membri ai poliției și ai gărzii naționale rusești patrulează în cimitir cu arme antidronă și cu o mașină de deminare.

Înmormântarea clandestină a lui Prigojin sugerează că autoritățile ruse și, prin extensie, Kremlinul, au fost nerăbdătoare să-l șteargă pe acesta și evenimentele de la începutul acestei veri din memoria Rusiei. Dar moștenirea omului care a reprezentat cea mai mare provocare pentru Putin în cei 20 de ani de putere s-ar putea să nu fie uitată atât de ușor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite