"The Show Must Go On". Se împlinesc 30 de ani de la moartea lui Freddie Mercury

A avut o viaţă de film, în care a sfidat stereotipurile, și o voce care a schimbat lumea muzicii. La 24 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la moartea lui Freddie Mercury - cântăreț, compozitor, textier, vocalist al celebrei trupe britanice rock Queen. Mercury a fost unul dintre marii muzicieni ai secolului 20 și, potrivit unora, ai tuturor timpurilor.

24 Noiembrie 2021, 09:57 (actualizat 24 Noiembrie 2021, 11:03) |
Freddie Mercury
Freddie Mercury
Freddie Mercury

Soprana Montserrat Caballe, cu care Mercury a cântat, spunea că tot ce îl ridică pe Freddie deasupra celorlalți  cântăreți talentați este vocea. Avea ambitus de patru octave și, deși vorbea ca bariton, cânta ca un tenor.

A avut o viață tumultuoasă. S-a născut în Zanzibar, dintr-o familie de perși indieni. Revoluția din Zanzibar l-a mutat în Anglia, lângă Londra. Până să se remarce ca artist a vândut haine second hand și a lucrat pe aeroportul Heathrow.

În aprilie 1970, împreună cu chitaristul Brian May şi toboşarul Roger Taylor punea bazele unui grup nou - Queen. Cam în aceeaşi perioadă, solistul decide să-şi schimbe numele din Bulsara în Mercury, potrivit bestmusic.ro.

În 1971, după numeroase încercări cu diverşi basişti, John Deacon a fost ales pentru completarea trupei. Queen era în formă completă şi se putea lansa în munca de compoziţie care le va aduce succesul.

În 1972, Mercury și-a  demonstrat talentul de grafician: a creat logotypul grupului, cunoscut sub numele de ''Queen crest''. În mijloc se afla  un Q enorm, încadrat de simbolurile zodiacale ale celor patru membri ai formaţiei, potrivit  www.cinemarx.ro.

Primul album al grupului a fost bine primit de critica muzicală şi a avut un succes comercial rapid. În acelaşi timp, Mercury se ambiţionează să creeze stiluri cu adevărat inovatoare.

În 1975, el reuşeşte acest lucru prin albumul ''A Night at the Opera'', care îi oferă trupei Queen o  notorietate internaţională. Piesa ''Bohemian Rhapsody'' devine emblematică pentru creativitatea grupului şi mai ales a solistului său, care a compus-o aproape integral folosind mijloace inedite pentru acele timpuri.

Din primii ani, grupul s-a dovedit a fi un avangardist al videoclipului, acesta devenind un mijloc de exprimare artistică. Clipul filmat pentru această rapsodie nu face excepţie, utilizând efecte video ingenioase pentru bugetul restrâns ce i-a fost alocat.

Mercury era animat de dorinţa de a compune un album personal. L-a întâlnit pe Giorgio Moroder, compozitor şi orchestrator, care i-a sugerat o versiune modernizată a celebrului film al lui Fritz Lang, ''Metropolis''. Rezultatul a fost primul single a lui Mercury, ''Love Kills'', din 1984.

În 1985, Freddie colaborează la compunerea comediei muzicale ''Time avec Dave Clark''. În acelaşi an scoate al doilea album solo, ''Mr. Bad Guy''.

Anul 1986 este un an cheie pentru grup - înregistrează şi lansează albumul ''A Kind of Magic'', compus pentru a ilustra filmul ''Highlander''; trupa începe un turneu european, care va fi însă şi ultimul, din cauza bolii lui Mercury.

(w500) Freddie Me

Acest ''Magic Tour'' are şi el un album de succes - ''Live Magic'' - lansat la puţin timp după aceea.

Membrii grupului doreau un concert care să aibă dimensiuni nemaiîntâlnite la niciun concert al vreunui grup. A urmat celebrul ''Live at Wembley''. Înregistrările video de la acele concerte au arătat stilul şi exuberanţa lui Freddie Mercury.

Albumul ''The Great Pretender'' a apărut în 1987, format din reprize muzicale rearanjate de Mercury. În acelaşi an, doctorii i-au dat verdictul necruțător: Freddie era infectat cu HIV.

1988 a fost anul când a lansat ultimul său album, pe care apare materialul ''Barcelona''. Acest album este concretizarea visului său de a se apropia de lumea operei, dar mai ales este îndeplinită dorinţa de a lucra cu o celebră soprană - Montserrat Caballé. Albumul a fost primit cu elogii de critică, iar cântecul a devenit imnul oraşului natal al sopranei Montserrat Caballé (Barcelona) şi tema oficială a Jocurilor Olimpice din 1992.

În perioada 1990-1991 au avut loc ultimele înregistrări cu Queen, iar ultima sa compoziţie, ''A Winter's Tale'', evocă regiunea Montreux, unde a petrecut mult timp. Clipurile realizate pentru albumul ''Innuendo'', în special ''I'm Going Slightly Mad'', îl arată pe Freddie Mercury foarte obosit.

La 20 februarie 1990, Freddie Mercury a avut ultima apariţie publică la premiile British Awards, când trupa Queen a fost premiată. Cu toate că era din ce în ce mai slăbit din cauza bolii, el insista să înregistreze melodii şi clipuri (''Headlong'', ''I'm Going Slightly Mad'' şi ''These Are the Days of Our Lives'' - ultimul său videoclip).

Ştiind de moartea sa iminentă, a înregistrat şi ''The Show Must Go On''.

La 23 noiembrie 1991, Mercury a anunţat public faptul că are SIDA. Pe fondul bolii, pneumonia de care suferea de mai multe săptămâni i-a grăbit sfârşitul. Freddie a murit la doar 45 de ani, în ziua de 24 noiembrie 1991.

Funeraliile artistului au fost discrete, în concordanţă cu religia familiei sale.

La 20 aprilie 1992, fanii formaţiei au fost prezenţi la un concert tribut Freddie Mercury, ţinut pe acelaşi stadion Wembley. Annie Lennox, Guns'n'Roses, Def Leppard, Elton John, George Michael, David Bowie, Metallica şi Liza Minnelli (împreună cu ceilalţi membri Queen) au cântat cele mai bune piese ale trupei.

În cariera sa,  Freddie Mercury a susţinut mai mult de 700 de concerte cu trupa Queen. Grupul a fost primul care a umplut stadioane în America de Sud, doborând recordul mondial de asistenţă la Morumbi Stadium din Sao Paulo. În 1986, turneul european Queen a culminat cu concertul de la Budapesta, ce a avut loc în faţa a 80.000 de persoane.

După moartea lui Freddie Mercury, grupul nu a încetat oficial să existe, iar fiecare membru a început o carieră solo. Membrii rămaşi au fondat Mercury Phoenix Trust având ca scop strângerea de fonduri pentru cercetarea bolii SIDA.

La 30 de ani de la dispariția artistului, BBC lansează producția "The Final Act", un documentar cu noi dezvăluiri impresionante despre sfârşitul lui Freddie.

Tot cu ocazia comemorării de 30 de ani, Brian May a anunţat că se lucrează la un scenariu pentru o continuare a filmului de succes din 2018 "Bohemian Rhapsody". May a recunoscut însă că va fi dificil ca noua producție să e ridice  la înălţimea peliculei din 2018 care a câştigat patru premii Oscar, cu Rami Malek în rolul titular.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI