The New York Times: Rusia se pregătește probabil să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară

Racheta Burevestnik
Racheta Burevestnik
3 octombrie 2023, 08:13

Jurnaliștii au observat că imaginile din satelit realizate pe 20 septembrie arată echipamente pe o platformă de lansare din arhipelagul Novaia Zemlea, inclusiv un camion cu o remorcă care, potrivit New York Times, corespunde dimensiunii rachetei. Un adăpost împotriva intemperiilor care acoperă în mod normal rampa de lansare fusese mutat în lateral. Până la prânz, remorca dispăruse, iar adăpostul revenise în poziția inițială, potrivit publicației.

Imaginile satelitare din 28 septembrie au arătat, de asemenea, semne de activitate: un camion se afla în apropierea platformei de lansare, în timp ce adăpostul fusese mutat în lateral.

The New York Times a precizat că autoritățile ruse au publicat un comunicat pe 31 august în care recomandau piloților să evite „zona temporar periculoasă” din apropierea unei părți a Mării Barents și la câțiva kilometri de locul de lansare Pankovo. Aceștia au adăugat că un aviz similar fusese emis înainte de testul Burevestnik din 2019.

Potrivit Bellona, o organizație norvegiană de mediu, două avioane Rosatom, care colectează date de la lansările de rachete, au fost observate la baza aeriană Rogacievo, situată la aproximativ 160 de kilometri de locul de lansare, la începutul lunii august. Acestea au rămas la bază cel puțin până la 26 septembrie. Același tip de aeronave au fost localizate în apropierea sitului de testare și în timpul testelor Burevestnik din 2018, scrie The New York Times.

Separat, avioane de supraveghere americane au zburat în apropierea locului de lansare în septembrie. Potrivit Flightradar24, avionul de recunoaștere RC-135W Rivet Joint a efectuat cel puțin două astfel de zboruri pe 19 și 26 septembrie.

The New York Times scrie că, din cauza secretomaniei proiectului și a locului îndepărtat de lansare, este imposibil de stabilit cu certitudine dacă testele sunt planificate sau au fost deja efectuate. Ziarul a mai spus că este posibil ca Rusia să testeze componentele individuale ale rachetei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite