Datele și estimările făcute de epidemiologi pentru The New York Times arată că odată devenită boală endemică, COVID-19 ar omorî, în medie, 100.000 de americani pe an, ceea ce o transformă în cea mai mortală boală infecțioasă a omenirii.
Deși oamenii încearcă să lase în urmă pandemia de coronavirus, virusul continuă să se răspândească, iar circa jumătate dintre infecțiile de COVID raportate în SUA au fost înregistrate anul acesta, scrie The New York Times.
COVID-19 nu este încă o boală endemică (acest lucru se întâmplă atunci când o persoană infectată infectează mai puțin de o persoană), însă numărul spitalizărilor și al deceselor raportate este relativ constant de la începutul valului Omicron, în iarnă. Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul imunitar al oamenilor funcționează mai bine decât la apariția virusului, în urmă cu doi ani, iar această dinamică ar putea să rămână constantă, dacă nu va apărea o mutație complet diferită de Omicron.
Datele și estimările făcute de epidemiologi pentru The New York Times arată că odată devenită boală endemică, COVID-19 va omorî, în medie, 100.000 de oameni pe an, ceea ce o transformă în cea mai mortală boală infecțioasă a omenirii.
Conform acestor estimări, vom continua să coexistăm cu subtulpinile Omicron, ceea ce înseamnă că virusul va continua să găsească noi modalități să eludeze protecția anticorpilor.
În principal, COVID-19 va deveni „o boală a vârstnicilor”, pentru că ei vor rămâne cei mai expuși în fața infecției. Sistemul imunitar al persoanelor vârstnice nu reușește să „păstreze” amintirea îmbolnăvirii, în același mod în care o face sistemul imunitar al persoanelor mai tinere, explică Michael Mina, epidemiolog care a predat la Harvard și în prezent lucrează la portalul medical eMed.
Adulții expuși acum bolii, care vor avea în jur de 80 de ani peste 25 de ani, nu se vor confrunta cu această problemă cu care se confruntă acum vârstnicii, pentru că sistemul lor imunitar și-a construit memoria imună mai devreme.
Analiza The New York Times este disponibilă aici.