The Moscow Times: Rusia se va umple de soldați cu stres post-traumatic. Mărturia unei fete despre fratele său întors acasă: „Își caută dușmani”

Soldați ruși
Soldați ruși
6 decembrie 2022, 14:42

Dar, în mijlocul euforiei de a se reuni cu soția și fiul său, el încă nu a reușit să uite la ce a fost martor în luptele brutale.

„Am avut câteva simptome ușoare stres post-traumatic. Nu-mi găseam locul, vroiam să plec undeva tot timpul, eram neliniștit”, a declarat Astașov pentru The Moscow Times.

„Era ca și cum aș fi fost încă acolo”.

Dificultățile de reintegrare în societate cu care se confruntă soldații ruși – inclusiv cei cu răni care le-au alterat calitatea vieții – care au început să se întoarcă acasă din Ucraina se pare că vor reprezenta o provocare socială uriașă pentru țară în lunile și anii care vor urma.

În timp ce armata derulează programe de sănătate mintală, veteranii de război din Ucraina care au vorbit cu The Moscow Times au declarat că nu li s-a oferit niciun fel de sprijin psihologic.

„Își caută dușmani”, a spus o femeie din orașul Nalcilk, din sudul țării, despre fratele ei recent lăsat la vatră, într-un interviu acordat în luna august pentru publicația Kavkaz.Realii. „Este dificil pentru el să se obișnuiască cu viața civilă”, a spus ea. „Dacă această fază nu trece, ci se înrăutățește, nu voi ști ce să fac”.

Trupele rusești din Ucraina – care includ recruți și mercenari pe lângă soldații profesioniști – au suferit pierderi semnificative în cele nouă luni de război. Deseori subechipate, ele au fost în mare parte nepregătite pentru rezistența acerbă a ucrainenilor.

În unele cazuri, au existat relatări potrivit cărora unitățile rusești au fost aproape anihilate.

Deși nu există cifre exacte cu privire la numărul de soldați ruși desfășurați în Ucraina, Kremlinul a angajat probabil mai mulți oameni în luptă decât în orice alt conflict de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Expertul militar Pavel Lujin a declarat pentru The Moscow Times că aproximativ 300.000 de soldați obișnuiți au luat parte – sau luau parte – la operațiunile de luptă. În plus, se crede că au fost desfășurați zeci de mii de mercenari ai Grupului Wagner și separatiști susținuți de Rusia.

Tensiunile luptei vor face dificilă pentru mulți dintre acești oameni – dacă nu chiar pentru majoritatea – reintegrarea în viața civilă atunci când luptele se vor încheia, potrivit lui Pavel Alfimov, psihiatru la Clinica Serviciului de Sănătate Mintală din Rusia, cu sediul în Armenia.

Cea mai frecventă formă de cicatrice psihologică este tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), o afecțiune caracterizată prin anxietate, atacuri de panică, coșmaruri și flashback-uri.

Dacă nu sunt tratați, cei care suferă de PTSD pot prezenta, de asemenea, riscuri semnificative pentru sănătate nu doar pentru ei înșiși, ci și pentru cei din jurul lor, a declarat Alfimov.

Experiențele celor care s-au întors sugerează că, pe măsură ce războiul se prelungește, Rusia se va confrunta din ce în ce mai mult cu probleme sociale alimentate de un aflux de veterani de război.

Stanislav Ionkin, în vârstă de 23 de ani, care a luptat în Ucraina, luna trecută, ar fi dat foc unui club de noapte din orașul Kostroma, din centrul Rusiei, cu un pistol de semnalizare. Incendiul rezultat a provocat 13 morți.

„Războaiele au tendința de a-i marca pe cei care trec prin ele, iar aceste cicatrici le aduc înapoi pe străzi”, a declarat Mark Galeotti, un expert în securitatea rusă, pentru The Moscow Times.

Când Astașov se afla În Ucraina, el a fost un martor al morții în fiecare zi.

Mitralior devenit medic, bărbatul în vârstă de 34 de ani a spus că a avut tot soiul de sarcini, de la tratarea rănilor până la pregătirea soldaților răniți pentru transport și mutarea cadavrelor în descompunere.

Brigada 64 de pușcași motorizați, la care Astașov s-a alăturat în aprilie, a luat parte la o mare parte din luptele din jurul capitalei ucrainene în primele luni ale războiului și a fost implicată în atrocitățile din orașul Bucea când acesta se afla sub ocupație rusă.

„Starea mea morală și psihologică s-a schimbat”, a declarat Astașov, care a fost lăsat la vatră după un conflict cu autoritățile militare în legătură cu gradul și responsabilitățile sale.

„Participarea la război te face să realizezi că există oameni reali de partea cealaltă”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite