The Moscow Times: Presiuni uriașe pe profesorii ruși ca să facă propagandă războiului

Foto: Pycril
Foto: Pycril
7 iunie 2022, 15:04

„Am încercat să spun că orice război este rău, că nu poți să dorești moartea ucrainenilor și să-i urăști, sunt oameni ca noi”, a povestit ea presei locale despre discuția din martie.

Dar unul dintre elevii ei de clasa a șaptea a înregistrat discuția, iar a doua zi mama acestuia a raportat-o pe Bagaeva administrației școlii și poliției, acuzând-o că răspândește „propagandă anti-rusă”.

Bagaeva, în vârstă de 31 de ani, a fost acuzată de „discreditarea forțelor armate ruse” – o nouă infracțiune introdusă în urma invaziei –, fiind amendată cu 40.000 de ruble (618 dolari).

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, autoritățile au promovat puternic mesajele și simbolurile pro-război în aproape toate nivelurile societății. Nici măcar școlile sau creșele nu au fost scutite.

Delațiune

Adesea, personalul școlilor, părinții și chiar elevii înșiși sunt cei care contribuie la persecuția celor care se opun războiului, au spus profesori și părinți intervievați de The Moscow Times.

„Ceea ce am putea considera propagandă pro-război se întâmplă în majoritatea școlilor din toată țara”, a declarat pentru The Moscow Times Daniil Ken, șeful sindicatului independent „Alianța Profesorilor”, care este asociat cu mișcarea lui Alexei Navalnîi.

După cum se observă pe rețelele de socializare, a spus Ken, se poate estima că până la 95% din școlile din Rusia au adoptat o poziție de sprijin public pentru războiul din Ucraina.

Școlile din cel puțin două regiuni – regiunea Moscova și republica Bașkortostan – au arătat elevilor lor înregistrări ale discursurilor președintelui Vladimir Putin în prima zi a invaziei, a adăugat Ken.

O profesoară de la o școală de stat, vorbind sub condiția anonimatului, a explicat că tuturor profesorilor de la școala ei li s-a spus să organizeze întâlniri de clasă în sprijinul războiului.

„Ai putea încerca s-o fentezi. Dar dacă ai face-o, clasa ta ar trebui să asculte în continuare. Un alt profesor te-ar înlocui.”

Directorul, care a fost și deputat al partidului de guvernământ Rusia Unită, susține că școala este „apolitică”.

„Cu toate acestea, orice afișe anti-război din toalete, postări pe rețelele de socializare sau chiar discuții între studenți au fost stopate de la început”, a subliniat profesoara.

„Conform legii federale, educația este definită de programe aprobate de stat”, a spus Ken. „Și nu există nimic despre «operațiunea militară specială» în acele programe. Deci, tehnic, un profesor nu trebuie să organizeze astfel de lecții. Acesta este motivul pentru care astfel de indicații sunt date neoficial.”

„Alții au fost presați într-un mod diferit”

Ken a spus că acesta a fost motivul pentru care mulți profesori nu s-au confruntat cu consecințe atunci când au refuzat să se implice în propagandă.

„Alții au fost presați într-un mod diferit”, a spus el. „Condiții de muncă mai proaste, dispute cu privire la munca lor, dar nicio pedeapsă oficială pentru opiniile împotriva războiului.”

În fiecare săptămână, „Alianța Profesorilor” primește între 10 și 15 scrisori de la profesori care au fost concediați, presați să renunțe la slujbă sau amendați pentru opiniile lor împotriva războiului.

Ken a declarat că numărul real al acestor cazuri este probabil mai mare, deoarece multe nu sunt raportate.

Unii profesori au fost concediați din cauza opiniilor lor împotriva războiului sau a refuzului de a „monitoriza” conturile de rețele sociale ale elevilor și de a raporta conținut împotriva războiului. Asta a pățit și profesoara de literatură Natalia Aleksandrova din orașul Ural Revda.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite